Criză a pensiilor în Uniunea Europeană. Inflația și randamentele slabe se numără printre cauze

G.C. Data publicării: Data actualizării:
pensii
sursa: shutterstock.com/

Populația Europei îmbătrânește rapid, forțând statele membre ale UE să aloce mai multe fonduri în sistemele de pensii și beneficii. Pe măsură ce guvernele au în plan să crească vârsta de pensionare, forța de muncă activă cere o abordare mai flexibilă.

Peste 20% din populația Uniunii Europene are vârsta de peste 65 de ani și este de așteptat ca acest procent să crească până la 33% până în 2050. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat anul trecut că 2024 va fi anul în care numărul persoanelor care vor atinge vârsta medie de pensionare de aproximativ 65 de ani va depăși numărul adolescenților de 15 ani din Europa. 

În pofida creșterii masive a migrației în ultimele două decenii, UE încă trebuie să atragă suficienți muncitori ale căror taxe din salarii să ajute la acoperirea costurilor tot mai mari ale pensiilor publice. Economiștii prezic că, până în 2050, în Europa vor exista mai puțin de doi muncitori pentru fiecare pensionar, comparativ cu trei acum, arată DW.

Între timp, costurile anuale pentru pensiile publice au depășit 10% din Produsul Intern Brut (PIB) în 17 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În Italia și Grecia, pensiile reprezintă mai mult din 16% din PIB.

Nemulțumiri privind creșterea vârstei de pensionare 

Pentru a gestiona costurile în creștere, mai multe state membre ale UE au modificat sistemele de pensii publice, inclusiv creșterea vârstei de pensionare. Franța, de exemplu, s-a confruntat anul trecut cu numeroase proteste împotriva planurilor Guvernului de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. 

În plus față de presiunea asupra bugetelor din Europa, milioane de oameni nu contribuie la fonduri de pensii private, destinate să completeze pensiile publice. Datele Eurobarometrului de anul trecut au arătat că doar 23% dintre rezidenții UE au un plan de pensie ocupațională și doar 19% dețin un produs de pensie personală. Cifrele variază foarte mult între statele membre ale UE.

Un alt sondaj realizat de Insurance Europe a constatat că 39% dintre respondenți nu economisesc pentru pensie — procentul a fost mai ridicat în rândul femeilor și al muncitorilor cu vârsta de peste 50 de ani. 

Randamente scăzute, inflația afectează economiile

„În ultimul deceniu, criza pensiilor din Europa s-a agravat semnificativ din cauza randamentelor reale scăzute, care nu au fost suficiente pentru a depăși inflația,” a declarat Arnaud Houdmont, directorul de comunicare al Better Finance, pentru DW. „Acest lucru a dus la o pierdere considerabilă a puterii de cumpărare pentru cei care economisesc.”

O analiză realizată de Centrul Finlandez pentru Pensii a constatat că randamentele nominale ale pensiilor la nivel global au avut o medie de 8% anul trecut. Însă, după ce a fost luată în considerare inflația ridicată din ultimele decenii, randamentele s-au situat la doar 2%. Houdmont a afirmat că taxele ridicate, alocarea deficitară a activelor și lipsa de transparență a fondurilor de pensii sunt, de asemenea, de vină pentru randamentele scăzute.

Implementarea lentă a produsului paneuropean de pensii personale (PEPP)

În martie 2022, UE a introdus Produsul Pan-European de Pensii Personale (PEPP). Schema permite muncitorilor să-și construiască o pensie suplimentară, portabilă atunci când se mută în alt stat al UE. Cu toate acestea, doar Slovacia a implementat sistemul.

Problema, spun specialiștii, este că PEPP este prea complicat, restrictiv și este văzut drept o competiție nedorită pentru fondurile de investiții precum BlackRock sau Fidelity, ale căror clienți sunt marile fonduri de pensii olandeze, norvegiene și germane, care au în portofoliu zeci de milioane de europeni.

Mai multe industrii din statele UE, de la sectoarele chimice și metalurgice din Germania până la operatorul național de căi ferate din Franța, au propriile scheme de pensii ocupaționale. Aproape 60% dintre angajații germani aparțin unor astfel de scheme care oferă adesea muncitorilor, în special celor care desfășoară activități fizice solicitante, opțiunea de a se pensiona anticipat, printre alte beneficii.