Creșterea producției industriale la începutul anului oferă speranță germanilor că economia se află pe drumul redresării

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
germania economie
sursa: shutterstock.com/

Producţia industrială a Germaniei a crescut pentru a doua lună consecutiv, sporind speranţele în redresarea celei mai mari economii europene, transmite Agerpres.

Conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis) publicate luni, producţia industrială a crescut în februarie cu 2,1% faţă de luna precedentă, datorită evoluţiei foarte bune a sectorului construcţiilor, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,3%.

A doua lună consecutivă de creştere semnificativă confirmă startul mai bun al economiei în acest an, după declinul din 2023. "Dar încă ne aşteptăm la dificultăţi în 2024, în urma reducerii competitivităţii şi a cererii slabe", a apreciat Franziska Palmas, economist la Capital Economics.

În februarie, sectorul construcţiilor a înregistrat o creştere de 7,9% faţă de luna precedentă, în timp ce în sectorul energiei producţia a scăzut cu 6,5%. De asemenea, sectorul auto a raportat un avans de 5,7% iar industria chimică de 4,6%.

În pofida expansiunii lunare, producţia industrială încă este sub nivelul de dinaintea pandemiei, o ilustrare a dificultăţilor cu care se confruntă economia germană, afectată de scăderea cererii externe, costurile ridicate de împrumut şi majorarea preţurilor la energie.

Analiştii se aşteaptă la un declin al PIB-ului Germaniei de 0,1% în primul trimestru din 2024, după o scădere de 0,3% în ultimele trei luni din 2023.