COP29: FMI ar trebui să sprijine țările nedezvoltate afectate de schimbările climatice

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
cop29
sursa: profimediaimages.ro/

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar trebui să vândă 4% din rezervele sale de aur pentru a ajuta țările defavorizate să combată efectele nefaste ale schimbărilor climatice, potrivit discuțiilor purtate în cadrul conferinței pentru climă, COP29 din Azerbaidjan.

Țările cu venituri reduse au apelat în ultimii ani la sprijinul FMI, pentru a face față șocurilor neașteptate: pandemie, foamete, dezastre naturale. Fondul alocat se numește Catastrophe Containment Relief Trust (CCRT), oferă 103 milioane de dolari și acoperă doar 30 de ţări. Statele eligibile trebuie să returneze ajutorul către FMI în termen de doi ani.

Problema CCRT este că nu acoperă o gamă largă de țări și nu răspunde tuturor nevoilor având un buget subfinanțat.

„Multe ţări vulnerabile din punct de vedere climatic nu au putut accesa CCRT deoarece criteriile sale de eligibilitate nu ţin cont de vulnerabilitatea climatică şi finanţarea este puternic limitată în acest sens”, au susținut oficialii la COP.

Soluţia, potrivit experților, ar fi vânzarea unei părţi din rezervele de aur ale FMI (9,5 milioane de uncii), pe fondul creșterii prețului la metalul prețios. Miercuri, uncia de aur se tranzacţiona la 2.606,42 dolari, relatează Reuters.

Dacp ar vinde 4% din rezervele sale de aur, FMI ar putea genera 9,52 miliarde de dolari, suficient cât să acopere nevoile a cel puțin 86 de ţări.

Sunt extrem de rare vânzările de aur din rezerva FMI. Ultima dată a fost în 2009/2010, când s-a renunţat la o optime din rezerve, pentru majorarea capacităţii de împrumut. Orice vânzare de aur necesită sprijinul majorităţii membrilor organizației.