Consiliul Uniunii Europene prelungește sancțiunile aplicate Rusiei pentru războiul din Ucraina

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ue consiliul
sursa: profimediaimages.ro/

Consiliul Uniunii Europene a prelungit sancțiunile impuse Rusiei pentru încă şase luni, până la 31 ianuarie 2025, întrucât războiul provocat de Kremlin în Ucraina nu dă semne de încetare.

Aceste măsuri restrictive, introduse pentru prima dată în 2014, au fost extinse considerabil din februarie 2022 ca răspuns la agresiunea militară neprovocată, nejustificată şi ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei. În prezent, sancţiunile cuprind o gamă largă de măsuri, inclusiv restricţii privind comerţul, sectorul financiar, tehnologia şi produsele cu dublă utilizare, industria, transporturile şi produsele de lux.

De asemenea, interdicțiile cuprind importul sau transferul de produse petroliere din Rusia către UE, excluderea din SWIFT a mai multor bănci ruse şi suspendarea activităţilor şi a licenţelor de radiodifuziune în Uniunea Europeană ale mai multor canale de dezinformare sprijinite de Kremlin. În plus, măsurile specifice permit UE să combată ocolirea sancţiunilor.

Pe lângă sancţiunile economice impuse Federaţiei Ruse, UE a instituit diferite tipuri de măsuri ca răspuns la acţiunile destabilizatoare ale Kremlinului în Ucrainei. Printre acestea se numără restricţii privind relaţiile economice cu Crimeea şi oraşul Sevastopol, anexate ilegal, precum şi cu zonele din Ucraina care nu sunt controlate de guvern din districtele Doneţk, Herson, Luhansk şi Zaporojie, dar şi măsuri restrictive individuale (îngheţarea activelor şi restricţii de călătorie) împotriva a numeroase persoane şi entităţi, precum şi măsuri diplomatice.

Consiliul UE şi-a reiterat sprijinul continuu pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional şi a reconfirmat angajamentul ferm al UE de a oferi în continuare sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar şi diplomatic Ucrainei. De asemenea, oficialii europeni au condamnat cu fermitate escaladarea recentă a ostilităţilor, în special intensificarea atacurilor împotriva civililor ucraineni şi a infrastructurii din sectorul energetic.