Consiliul European: viitorul industriei europene trebuie construit pe o politică bazată pe fundamente economice solide

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
industria ue
sursa: profimediaimages.ro/

Consiliul European a adoptat vineri concluziile privind elementele principale care să stea la baza unei viitoare politici industriale a Uniunii Europene. Documentul intitulat "O industrie europeană competitivă - motor al viitorului nostru verde, digital şi rezilient", analizează situaţia sectorului industrial al UE și explorează modalităţi de îmbunătăţire a inovării și accesului la finanţare pentru producători.

Concluziile Consiliului relevă faptul că inovarea este forţa care pune în mișcare competitivitatea europeană. În acest sens, concluziile solicită identificarea unui număr limitat de priorităţi strategice în cadrul politicii de cercetare şi inovare industrială a UE.

"Obiectivele ambiţioase ale Uniunii privind poziţia de lider în domeniul digital şi neutralitatea climatică oferă oportunităţi importante de consolidare a poziţiei de lider în sectorul industrial şi de creare de locuri de muncă de înaltă calitate. În perspectiva începerii următorului mandat al Comisiei Europene, acum este momentul să punem bazele unei politici industriale europene şi să oferim orientări cu privire la calea de urmat către un nou pact pentru competitivitatea europeană", a declarat ministrul flamand al economiei, Jo Brouns.

Finanţarea este considerată, de asemenea, un element esenţial al politicii industriale a UE. Prin urmare, concluziile analizează modalităţile de stimulare a instrumentelor de finanţare private şi publice, menţinând în acelaşi timp politicile în domeniul concurenţei şi al ajutoarelor de stat. Pentru a îmbunătăţi finanţarea, printre altele, concluziile solicită promovarea uniunii pieţelor de capital şi utilizarea organismelor şi a instrumentelor existente, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii, politica de coeziune, proiectele importante de interes european comun (PIIEC) şi programul InvestEU.

Consiliul subliniază necesitatea stabilirii condiţiilor adecvate pentru ca industria să aibă succes. Printre acestea se numără funcţionarea corespunzătoare a pieţei unice, un cadru de reglementare clar care facilitează investiţiile, protejând în acelaşi timp concurenţa, o piaţă a energiei care oferă energie durabilă, sigură şi la preţuri accesibile, o forţă de muncă bine pregătită şi cu înaltă calificare, o politică comercială deschisă şi ambiţioasă, standarde, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală şi valorificarea cunoştinţelor.