Companiile germane își reduc dependența de Asia. Polonia depăşeşte China în topul celor mai importante pieţe de export

Redacția Digi Economic Data publicării:
Export Germania
sursa: shutterstock.com/

Exportatorii din Germania au vândut mai multe mărfuri în Polonia decât în China în primul semestru din 2024, un pas important în strategia companiilor germane de a reduce dependenţa de piaţa chineză.

Datele furnizate de Comitetul Germaniei pentru relațiile economice cu Europa de Est arată că exporturile de mărfuri către Polonia au crescut cu 4,6% în primul semestru din 2024, la 48,4 miliarde de euro.

În contrast, Oficiul federal de statistică a informat că exporturile către China au scăzut cu 2,7% comparativ cu primul semestru din 2023, la 48,2 miliarde de euro. Prin urmare, Polonia a urcat pe locul patru în rândul celor mai importante pieţe de export, iar China se situează pe locul cinci. Datele reprezintă un succes pentru Germania, care vizează reducerea dependenței de China.

„Aceste evoluții ar trebui să fie un stimulent pentru noua Comisie Europeană și țările candidate pentru a continua fără întârziere expansiunea UE către Est și Sud-Est”, a declarat, pentru Reuters, Cathrina Claas-Muehlhaeuser, președintele Comitetului.

Conform datelor, exporturile Germaniei către Europa de Est au urcat la 145 miliarde de euro în primul semestru din 2024. Statele Unite au rămas principala piață de export pentru, urmate de Franța și Țările de Jos.