Comisia Europeană consolidează securitatea economică a blocului comunitar. Cinci noi măsuri au fost adoptate
Comisia Europeană (CE) a adoptat cinci inițiative pentru a consolida securitatea economică a Uniunii Europene (UE) într-un moment al tensiunilor geopolitice tot mai mari. În conformitate cu Strategia europeană de securitate economică din iunie 2023, noul regulament urmărește, de asemene, deschiderea comerțului, investițiilor și cercetării pentru a crește competitivitatea UE pe piață în raport cu rivalii.
În contextul geopolitic actual, deschiderea și cooperarea fără frontiere în sectorul cercetării și inovării pot fi exploatate și transformate în vulnerabilități. Rezultatele cooperării internaționale în cercetare și inovare pot fi utilizate în scopuri militare de țări terțe. Pentru a evita un astfel de scenariu, comisarii europeni au fost de acord să adopte cinci inițiative prin care să contracareze amenințările externe și să asigure securitatea economică a blocului comunitar.
Cele cinci măsuri adoptate sunt:
- consolidarea securității și ordinii publice a UE, prin monitorizarea investițiilor străine din uniune;
- stimularea discuțiilor și acțiunilor pentru o mai bună coordonare europeană în domeniul controalelor la export, cu respectarea deplină a regimurilor multilaterale existente și a prerogativelor statelor membre;
- consultarea statelor membre și a părților interesate pentru a identifica riscurile potențiale care decurg din investițiile externe într-un cerc restrâns de domenii;
- promovarea și sprijinirea cercetării și dezvoltării tehnologiilor cu dublă utilizare;
- întărirea securității cercetării la nivel național și sectorial.
„UE a beneficiat foarte mult de faptul că este o putere de export, investind în străinătate și menținându-și piața deschisă comerțului și investitorilor străini. Dar, pentru a continua să profităm la maximum de aceste oportunități, trebuie să fim mai clari cu privire la riscurile cu care ne confruntăm în acest moment de tulburări geopolitice profunde și schimbări tehnologice rapide. Trebuie să ne îmbunătățim înțelegerea și coordonarea în abordarea acestor provocări comune, astfel încât să ne putem proteja mai bine, să facem investiții mai sigure și să controlăm exportul de produse sensibile pentru a evita ca acestea să ajungă pe mâini greșite. Îmbunătățirea securității noastre economice ne va permite să ne menținem modelul economic deschis și să acționăm mai eficient împotriva riscurilor” a declarat Valdis Dombrovskis, Comisar european pentru Comerț.
Măsurile adoptate fac parte dintr-o abordare mai largă pe trei piloni a securității economice a UE, potrivit CE.