Comerțul global se prăbușește pe măsură ce greva muncitorilor din porturile americane întrerupe lanțul de aprovizionare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
greva porturi americane
sursa: profimediaimages.ro/

Producătorii auto germani au intrat în criză după ce greva din porturile americane le-a întrerupt exporturile către principala piață de destinație a bunurilor fabricate.

Aproximativ 45.000 de lucrători portuari de-a lungul coastelor de est și din Golf sunt în grevă. Pentru Statele Unite, protestul este cea mai gravă manifestație a muncitorilor în aproape jumătate de secol. Lipsa activității a întrerupt comerțul, iar principalii parteneri sunt nemulțumiți și în căutare de alternative.

Pentru exportatori, este un dezastru. Cu cât greva mai dura mai mult cu atât pierderile vor fi mai mari. Redirecționarea navelor spre Coasta de Vest necesită timp și este costisitoare, mai ales dacă mărfurile trebuie să ajungă în partea opusă a țării. Producătorii germani de autovehicule sunt îngrijorați de evoluția evenimentelor.

Pentru Germania, piața din SUA este una dintre cele mai importante destinații în cazul mărfurilor sale. Doar anul trecut, germanii au exportat aproape 400.000 de vehicule în Statele Unite, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din producția totală auto germană.

„Greva are potențialul de a fi o problemă suplimentară majoră pentru producătorii germani, având în vedere că SUA este cea mai mare piață de export a Germaniei. Mai ales producătorii de automobile se numără printre cei mai grav afectați. Cu toate acestea, greva va fi o problemă numai dacă va continua o lungă perioadă de timp, ceea ce nu credem că este probabil, având în vedere că președintele Biden are puterea de a pune capăt unor astfel de manifestații, dacă afectează economia țării”, apreciază analiștii, potrivit Deutsche Welle.

Președintele Joe Biden are autoritatea de a ordona lucrătorilor aflați în grevă să revină înapoi la muncă pentru o perioadă de 80 de zile. Deocamdată, cumpărătorii americani nu vor fi afectați prea mult, deoarece dealerii de mașini au stocuri suficiente până la soluționarea grevei.

De ce protestează muncitorii din porturile americane

Muncitorii cer o majorare a salariului cu 77% pe parcursul a șase ani pentru a ține pasul cu inflația. De asemenea, solicită restricții privind automatizarea, despre care bănuiesc că va duce la pierderea locurilor de muncă.

Greva afectează 36 de porturi din Maine până în Texas. Cele mai mari dintre acestea sunt la Boston, New York/New Jersey, Philadelphia, Wilmington, Baltimore, Norfolk, Charleston, Savannah, Jacksonville, Tampa, Miami, New Orleans, Mobile și Houston.

Porturile și muncitorii portuari de pe Coasta de Vest sunt acoperite de un alt sindicat și nu sunt în grevă.