China pornește propria investigație în războiul comercial purtat cu Uniunea Europeană

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ue china relatii
sursa: profimediaimages.ro/

Ministerul Comerţului din China va demara o investigație referitoare la "barierele comerciale" impuse de Uniunea Europeană companiilor chineze, relatează agenţia EFE.

Investigaţia va analiza în detaliu impactul măsurilor UE în sectoare specifice, precum cel feroviar, al energiei fotovoltaice, energiei eoliene şi echipamentelor de inspecţie de securitate. Ca durată, se va întinde până în data de 10 ianuarie 2025 și se va centra pe practicile UE în anchetele sale privitoare la companiile chineze.

Această decizie vine ca răspuns la recenta aplicare de taxe compensatorii de către UE pentru autovehiculele electrice din China, o măsură pe care gigantul asiatic o consideră nejustificată şi protecţionistă.

„China se opune taxelor provizorii impuse autoturismelor electrice chineze prin noile regulamente ale Uniunii Europene. Problemele comerciale ar trebui rezolvate prin intermediul dialogului şi al consultărilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Cancelariei chineze, Mao Ning.

Autorităţile chineze vor utiliza diferite metode pentru a colecta informaţii, inclusiv sondaje, audieri publice sau inspecţii la faţa locului.