Cea mai mare economie europeană este în pragul crizei. PIB-ul ar putea scădea din nou în 2024, spun economiștii
Cele mai importante institute economice din Germania și-au revizuit în scădere prognoza pentru 2024 și estimează acum că cea mai mare economie din Europa va înregistra o contracție de 0,1%. Economia Germaniei se află pe un trend descendent, după ce anul trecut a suferit o contracţie de 0,3%, fiind cea mai slabă performanţă înregistrată de un membru al zonei euro.
„Pe lângă recesiunea economică, economia germană este afectată și de schimbările structurale”, a declarat Geraldine Dany-Knedlik, șefa departamentului de prognoză și politici economice la DIW Berlin. „Decarbonizarea, digitalizarea și schimbările demografice, alături de concurența mai puternică cu companiile din China, au declanșat procese de ajustare structurală care diminuează perspectivele de creștere pe termen lung ale economiei germane”, a adăugat ea.
Creșterea economică nu va reveni la tendințele de dinaintea pandemiei de coronavirus într-un viitor apropiat, mai spun economiștii, potrivit Reuters.
„Rata de creștere a fost înjumătățită în comparație cu perioada dintre criza financiară și pandemie”, a spus Oliver Holtemoeller, de la Institutul de Cercetare Economică din Halle (IWH). El a menționat că rata medie de creștere în Germania între 2011 și 2019 a fost de aproximativ 1,4%.
De asemenea, economiștii mai arată că pachetul de creștere economică al Guvernului nu va fi suficient pentru a genera un impuls de 0,5% pentru anul viitor, așa cum se așteaptă autoritățile. Impactul va apărea mai târziu, iar impulsul va fi mai redus decât așteptările Executivului, a spus Dany-Knedlik. „Aș vrea să adaug și un aspect pozitiv: este o inițiativă de creștere, nu un program de stimulare economică pe termen scurt. Din această perspectivă, Guvernul este clar pe drumul cel bun”, a declarat Stefan Kooths, economist la Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW).
Institutele prevăd că zona euro, în ansamblu, va crește cu 1,4%, accelerând la 1,6% în 2025 și 1,7% în 2026.
Inflația în Germania va scădea la 2,2% anul acesta, de la 5,9% în 2023, conform previziunilor. Apoi se va menține în jurul nivelului de 2%, ținta Băncii Centrale Europene, în următorii doi ani.
Chiar și cu inflația pe o cale descendentă, consumul rămâne slab, în condițiile în care costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele ridicate ale dobânzilor au un impact semnificativ.
Piața muncii, care până acum a fost rezistentă, va începe să resimtă efectele și se preconizează că rata șomajului va crește ușor anul acesta, la 6% de la 5,7% în 2023, un nivel care nu se așteaptă să fie atins din nou până în 2026, conform prognozelor.
Institutele economice estimează acum o creștere de 0,8% în Germania în 2025, în scădere față de prognoza anterioară de 1,4%, urmând să crească în 2026 la 1,3%.
Ministerul Economiei din Germania încorporează estimările combinate ale institutelor – Institutul Ifo din Munchen, Institutul IWH din Halle, Institutul IfW din Kiel, Institutul RWI-Leibniz şi Institutul German de Cercetări Economice (DIW) – în propriile previziuni.
Ultima prognoză a Guvernului german prevede o creștere economică de 0,3% pentru acest an. O actualizare este așteptată în octombrie.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.