CE propune majorarea ajutoarelor de stat în agricultură. Acestea ar putea ajunge la 37.000 euro pentru fiecare IMM agricol

Adam Gheorghe Data publicării:
fonduri europene agricultura
sursa: gettyimages.com/

Comisia Europeană a lansat un proiect de act normativ în consultare publică, prin care invită toate părțile interesate să trimită observații cu privire la modificări punctuale ale normelor privind ajutoarele cu valoare mică pentru sectorul agricol. CE propune modificarea regulamentului actual, iar părțile interesate pot răspunde la consultarea publică până la data de 21 iulie 2024.

Regulamentul privind ajutoarele de minimis exceptează de la controlul ajutoarelor de stat ajutoarele de stat cu valoare mică, deoarece se consideră că acestea nu au un impact asupra concurenței și a schimburilor comerciale de pe piața unică.

Ultima revizuire a regulamentului a avut loc în 2019 și prevede că statele membre pot acorda în prezent ajutoare pentru sectorul agricol cu o valoare de până la 20.000 euro per beneficiar într-o perioadă de trei exerciții financiare, fără să fie necesară notificarea prealabilă a Comisiei și aprobarea de către aceasta a ajutorului acordat.

În cazul în care un stat membru are un registru central la nivel național în care înregistrează ajutoarele de minimis, se aplică un plafon mai mare, de 25.000 euro într-o perioadă de trei exerciții financiare.

Regulamentul privind ajutoarele de minimis urmează să expire la 31 decembrie 2027, urmând ca, înainte de această dată, să aibă loc o revizuire a sa.
Proiectul de modificări propus de CE include următoarele modificări:
mărirea de la 25.000 euro la 37.000 de euro a plafonului maxim pentru ajutoarele de minimis pe întreprindere într-o perioadă de trei ani;
calcularea cuantumului maxim al ajutorului pe o perioadă de trei ani calendaristici, nu de trei exerciții financiare, în conformitate cu normele generale nesectoriale privind ajutoarele de minimis;
introducerea unui registru central obligatoriu al ajutoarelor de minimis la nivel național sau european pentru a spori transparența și a reduce sarcina administrativă pentru agricultori care decurge din faptului că aceștia utilizează în prezent un sistem bazat pe declarații pe propria răspundere, întrucât nu vor mai trebui să monitorizeze ei înșiși respectarea normelor; deocamdată, instituirea acestor registre centrale este facultativă pentru statele membre.
Prin mărirea plafonului maxim pentru ajutoarele de minimis pe întreprindere pentru a ține seama de inflație, modificările propuse vor oferi statelor membre posibilități mai ample de a oferi sprijin agricultorilor într-un mod mai simplu, rapid, direct și eficient.
În plus, modificările propuse vor reduce sarcina administrativă pentru agricultori prin introducerea unor registre centrale obligatorii privind ajutoarele de minimis, ceea ce va reduce obligațiile de raportare ale agricultorilor, care sunt în principal microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii.
Nu în ultimul rând, revizuirea va prelungi aplicarea regulamentului până în 2032.