Casa Națională de Pensii a primit peste 62.600 de cereri de recalculare a noilor pensii. Doar 2.800 vor fi revizuite

G.C. Data publicării:
pensii romania pensionari
sursa: shutterstock.com/

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a primit 62.600 de cereri din partea pensionarilor, unele de clarificare, altele de revizuire și recalculare. Dintre acestea, 2.853 de decizii au fost analizate şi vor fi recalculate, a anunțat, marți, preşedintele CNPP Daniel Baciu. De asemenea, 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite, la nivel național. 

„Avem la nivel naţional 49.000 de audienţe acordate de către conducerea caselor teritoriale de pensii pentru clarificări asupra deciziilor de recalculare. Pe lângă aceste audienţe, mai avem cereri de revizuire sau cereri de recalculare transmise în format letric (imprimat pe suport de hârtie n.r.), cât şi în format electronic la casele teritoriale de pensie, în număr de 13.600. 

Deci avem un număr de 62.600 de cereri pe care le-am avut fie prin audienţă, fie prin cale electronică, pe care le-am primit în această perioadă din partea pensionarilor. Din aceste 62.600 avem un număr de 2.853 de decizii de recalculare pe care colegii mei le-au analizat, urmează a fi revizuite în cel mai scurt timp posibil. Este un procent de 0,062 la nivel naţional din numărul total de decizii de recalculare care au fost trimise către toţi pensionarii din sistemul public. Este un procent foarte mic, în perioada imediat următoare aceste decizii vor fi revizuite”,  a declarat marţi preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Muncii.

De asemenea, Casa Naţională de Pensii Publice nu a trimis la Poştă deciziile de recalculare a pensiilor, din motive obiective, pentru 170.000 de persoane, acestea urmând să ajungă în luna septembrie.

„Mai avem şi nişte situaţii obiective la nivelul fiecărei case teritoriale de pensii cu privire la faptul că este vorba de 170.000 de decizii la nivel naţional care încă nu au fost distribuite. Nu au fost efectiv trimise de către colegii mei de la casele de pensii spre Poştă, pentru că din start le-am oprit, întrucât avem situaţii în care aceşti pensionari au intrat în sistem în luna august. Ei trebuiau să primească întâi o decizie de pensie, conform Legii 263, şi ulterior vor trebui să primească o decizie de recalculare, conform Legii 360 pe 2023”, a explicat Baciu.

Președintele CNPP a mai menţionat că există decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în general în zona mineritului, în judeţele Gorj şi Hunedoara, iar angajaţii CNPP trebuie să le pună în aplicare. În momentul de faţă pensionarii primesc aceste decizii conform deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Numărul total de puncte trebuie actualizat, urmând ca persoanele în cauză să primească deciziile de recalculare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media