Canada își consolidează securitatea maritimă prin achiziția de submarine. Statele Unite pun presiune pe vecini să atingă pragul NATO

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Submarin Canada
sursa: profimediaimages.ro/

Canada va achiziționa 12 submarine, din dorința de a-și consolida securitatea maritimă și de a pune capăt presiunii vecinilor americani, care vor ca autoritățile canadiene să aloce 2% din PIB bugetului de apărare al NATO, relatează Reuters.

Canada şi-a actualizat politica de apărare în acest an, pentru a face față provocărilor reprezentate de Rusia şi China. Achiziţia de submarine este un pas critic în implementarea acestei strategii.

Autoritățile canadiene estimează că până în 2050, Oceanul Artic ar putea deveni cea mai eficientă rută de transport între Europa şi Asia de Est, Din acest motiv, necesită creşterea nivelului de securitate.

Canada deţine în prezent o flotă de patru submarine, însă din cauza vechimii, procesul de mentenanță devine tot mai costisitor. Noua flotă de submarine va fi alimentată convenţional şi va fi capabilă să opereze sub gheaţă.

Statele Unite pun presiune pe Canada să-și plătească contribuția la NATO

Ottawa se află sub presiune din partea SUA pentru a-şi majora cheltuielile militare astfel încât să atingă pragul de 2% din PIB convenit între aliaţii din NATO în 2023.

Inițial, canadienii au promis că vor mări contribuția de la 1,4% în prezent la 1,76% din PIB până în 2030, însă tot sub nivelul minim admis se vor situa. În aceste condiții, oficialii de la Washington negociază cu omologii canadieni o cale de mijloc.