Aurul bate record după record. Semn de refugiu

Dragoș Comache Data publicării: Data actualizării:
piata aurului
sursa: profimediaimages.ro/

Prețul aurului a atins un nou maxim, de 2.390 de dolari pe uncie. Iar analiștii cred că avansul nu se va opri aici, în condițiile în care investitorii continuă să cumpere activul considerat refugiu sigur. UPDATE: Azi, Banca Națională a României a dat o nouă cotație record pentru aur.

Investitorii care se așteaptă ca Rezerva Federală americană să reducă dobânzile sunt cei care au condus până acum creșterea prețurilor. Avansul a fost stimulat și de alți factori, inclusiv de băncile centrale, în frunte cu China, care cumpără aur pentru a-și reduce dependența de dolarul american. Dar creșterea incertitudinilor geopolitice după atacul israelian asupra consulatului Iranului din Siria se adaugă la motivele pentru care investitorii caută plasamente sigure.

Practic, prețul crește pe măsură ce tensiunile se intensifică în Orientul Mijlociu. Iar acum tensiunile sunt la cote maxime după ce Statele Unite și aliații lor au ajuns la concluzia că sunt iminente atacuri majore cu rachete sau drone din partea Iranului sau a grupărilor pe care le susține împotriva unor ținte militare și guvernamentale din Israel, după cum arată Bloomberg.

Aceasta ar reprezinta o escaladare majoră a conflictului actual din Orientul Mijlociu și îi determină pe investitori să se îndrepte către aur și alte active de refugiu.

Aurul a primit până acum un impuls semnificativ din partea Rezervei Federală a SUA, ai cărei reprezentanți au sugerat că vor începe să reducă ratele dobânzilor în acest an. Iar când ratele dobânzilor scad, prețul aurului tinde să crească, deoarece lingourile devin mai atrăgătoare decât alte active cu risc și randament redus, precum obligațiunile.

Cu toate acestea, reducerea dobânzilor în acest an este departe de a fi un pariu sigur, mai ales în condițiile inflația din Statele Unite a crescut peste așteptări în martie. Dar investitorii consideră, de asemenea, aurul și un mijloc de protecție împotriva inflației. Iar cum cotația petrolului este în creștere, se înmulțesc temerile că inflația ar putea rămâne la un nivel ridicat o perioadă mai lungă de timp, ceea ce face ca prețul aurului să crească, potrivit unei note de cercetare a UBS citate de CNN.

Scumpirea aurului vine și pe fondul cererii crescute din partea băncilor centrale. Ele văd aurul drept un activ de valoare pe termen lung și un refugiu sigur în perioadele de turbulențe economice și internaționale. China a arătat în ultimul timp un apetit deosebit pentru aur. Datele World Gold Council arată că Banca Populară a Chinei și-a crescut rezervele anul trecut cu peste 200 de tone de aur, de aproape două ori mai mult decât al doilea cel mai mare cumpărător, Polonia. Iar achizițiile au continuat și în acest an. Dar și alte bănci centrale, precum cele din India și Turcia, și-au mărit rezervele de aur.

Analiștii spun că este un semn că aceste țări doresc să-și diversifice rezervele. Dolarii sunt din ce în ce mai „neatrăgători” pentru băncile centrale care vor să-și reducă dependența de economia americană. Națiunile care nu sunt aliatele Statelor Unite acumulează aur pentru a se îndepărta de dolari astfel încât să nu fie vulnerabile la eventuale sancțiuni, conform unei analize JP Morgan din martie.

Iar, pe măsură ce China își majorează rezervele de aur, cererea crește prețurile deja stimulate de investitorii obișnuiți.
De asemenea, și investitorii de retail chinezi s-au orientat spre aur, fie că e vorba de lingouri, monede sau bijuterii, după ce piața imobiliară, moneda și bursele au scăzut din cauza problemelor economice din cea de-a doua economie a lumii.
Nu este însă doar cazul lor. Și în Statele Unite micii investitori cumpără aur pe fondul euforiei din jurul metalului prețios, împingând si mai mult prețurile în sus. Apoi se mândresc pe Reddit cu stocurile lor.

Analiștii Commerzbank spun că evoluția de pe piața aurului are caracteristica unei „bule raționale”. Ei arată că prețurile activelor sunt adesea determinate de așteptările privind schimbările viitoare ale cotațiilor. Așadar, cei care se așteaptă ca un activ să crească – nu neaparat pentru că cred că este justificat, ci pentru că cred că toți ceilalți pariază pe creștere – ar putea totuși să cumpere în mod rațional activul respectiv pentru a participa la câștiguri.

Ei mai arată că aurul este o piață care poate fi mai predispusă la astfel de „bule raționale”, deoarece participanții din piață sunt mai susceptibili să își bazeze deciziile pe randamentele realizate în trecut, mai degrabă decât pe factorii fundamentali care pot fi mai greu de evaluat.

Din aceste motive, specialiștii Bank of America se așteaptă ca prețul aurului să-și continue avansul. Ei spun că aurul ar putea ajunge la 3.000 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului, adică cu 26% peste nivelul actual. Asta în conditiile în care, de la sfârșitul lunii februarie, cotațiile au crescut deja cu 16%.

Aurul atinge un nou record în cotația de la Banca Națională

Gramul de aur s-a scumpit, azi, cu 12,6494 de lei (3,64%), până la o cotaţie de 359,6861 lei, de la 347,0367 lei, cât anunţase Banca Naţională a României (BNR) cu o zi în urmă, înregistrând astfel o nouă valoare-record.