Băncile din Europa, sub presiunea investitorilor pentru a creşte profitul. Pe lângă rezilienţă, vor reduceri de costuri şi performanţe
Cele mai mari bănci europene sunt mai viabile decât în orice moment de după criza financiară globală din 2008-2009, dar investitorii vor asigurări că pot avea încredere în puterea lor de a genera câştiguri pe termen lung, în condiţiile scăderii dobânzilor.
Acţiunile băncilor au crescut în general cu două cifre anul acesta, pe fondul programelor de răscumpărare de acţiuni, care au fost posibile după ani de acumulare de capital, restructurări, reduceri de costuri şi o politică de sprijin din partea băncii centrale, ceea ce a majorat profitul, potrivit Reuters.
Deutsche Bank, Lloyds şi Barclays vor prezenta săptămâna aceasta rezultatele financiare din trimestrul trei din 2024, în timp ce UBS şi HSBC sunt printre cele care le vor raporta săptămâna viitoare.
Cifrele ar urma să arate continuarea profitabilităţii, activitatea de investiţii bancare robustă compensând presiunile asupra marjelor de profit şi cererea slabă pentru credite în rândul consumatorilor şi companiilor.
Dar investitorii vor mai mult. Pe lângă dovezi privind rezilienţa calităţii activelor, ei caută strategii mai accentuate, reduceri de costuri şi performanţe peste aşteptări, în pofida creşterii reduse a economiei globale.
În ultimele trei luni, fuziunile și achizițiile au captat atenția consiliilor de administrație ale băncilor. BNP Paribas a achiziționat AXA Investment Managers, iar UniCredit și-a mărit participația în Commerzbank, sporind aşteptările unei consolidări transfrontaliere.
„Se estimează că până la 600 de miliarde de euro din veniturile nete din dobânzi ar putea fi în pericol în prima jumătate a anului 2025, dacă Banca Centrală Europeană va reduce ratele dobânzilor, așa cum se așteaptă", a declarat Filippo Maria Alloatti, șeful Creditului Financiar la Federated Hermes.
Pentru a menține actualele marje de rentabilitate, băncile trebuie să reducă costurile de 2,5 ori mai rapid decât scăderea veniturilor, conform raportului Global Banking Annual Review 2024 al McKinsey.
Analiștii de la HSBC rămân vigilenți în ceea ce privește surprizele negative în veniturile nete din dobânzi, un indicator important al profitabilității băncilor.