Bancherii din Marea Britanie speră în tăcere ca Trump să câștige alegerile

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Trump alegeri
sursa: shutterstock.com/

Pe măsură ce Statele Unite se îndreaptă către un scrutin extrem de controversat și strâns în luna noiembrie, la vârful districtului financiar al Londrei există curaj și chiar puțin entuziasm față de perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă.

Pentru unele companii, o președinție Trump ar putea veni cu atitudini protecționiste nedorite față de comerțul global și opinii controversate privind războiul din Ucraina, care ar putea zgudui piețele. Însă atitudinea fostului președinte față de finanțe ar putea să faciliteze accesul business-urilor britanice pe piața americană, mai ales după Brexit, scrie Politico.

„Am putea avea o Casa Albă care își dorește un cadru de reglementare mai puțin restrictiv pentru serviciile financiare”, a spus un lobbyist financiar din Marea Britanie, care a ales să rămână anonim.

Amintiri estompate  

Trump ar fi fost imprevizibil în primul său mandat, însă unii lideri de business din Londra susțin candidatura lui. 

„Trump a fost deja președinte și nu a dus la o prăbușire a dolarului sau la probleme majore pe piețele financiare, chiar dacă o serie de politici au fost controversate”, a spus un avocat.

În schimb, o președinție Kamala Harris reprezintă marele necunoscut, iar un pilon cheie al planului său economic implică „atacarea” marilor afaceri pentru creșterea prețurilor.

„Când Trump a câștigat în 2016, a numit oameni foarte competenți din industria noastră la SEC (Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare), CFTC (Comisia pentru Tranzacții cu Contracte Futures pe Mărfuri) și FDIC (Corporația Federală pentru Asigurarea Depozitelor)”, a spus Angus Canvin, director de afaceri internaționale la UK Finance, care reprezintă băncile britanice.

Partea pozitivă  

Unele companii analizează posibilitatea de a introduce aspecte privind serviciile financiare într-un acord de liber schimb între SUA și Marea Britanie, idee care a murit sub președintele Joe Biden și pare puțin probabil să fie reînviată sub o președinție Harris.

Dar sub Trump, ar putea deveni mai ușor să vinzi servicii financiare în SUA fie printr-un acord evaziv, fie printr-o relaxare generală a reglementărilor, mai arată sursa citată.

Fanii criptomonedelor  

Declarațiile recente ale lui Donald Trump în favoarea criptomonedelor au fost remarcate de firmele de crypto de pe ambele continente.

Vezi și Donald Trump își lansează o platformă de criptomonede

„Nu m-ar surprinde ca oamenii (din Marea Britanie n.r.), a căror existență depinde de industria crypto, să fie pro Trump”, a spus George McDonagh, director general al KR1, o firmă de investiții în active digitale din Londra.

„Unde mai există o conexiune atât de directă între situația financiară a cuiva și politică?” a întrebat el retoric.

Cu toate acestea, argumentele pro nu anulează riscurile pe care le-ar putea aduce Trump și înclinația sa pentru decizii impulsive și personale.

Banca Angliei, de exemplu, analizează riscurile geopolitice care ar putea aduce volatilitate pe piețele financiare sau ar putea încetini redresarea economică.

În raportul său privind stabilitatea financiară din iunie, instituția a avertizat că „incertitudinea politică” asociată cu rundele de alegeri globale „a crescut”.