Banca Centrală a Turciei menţine dobânda de bază la 50%, dar avertizează asupra inflaţiei. Rata anuală a scăzut la 49,4% în septembrie

Redacția Digi Economic Data publicării:
turcia bani
sursa: gettyimages.com/

Banca Centrală a Turciei a menţinut dobânda de politică monetară neschimbată, la 50%, așa cum era de așteptat, dar a avertizat că datele recente privind inflaţia sporesc incertitudinile, întărind opiniile conform cărora relaxarea politicii monetare nu va începe până anul viitor.

„În septembrie, tendința de bază a inflației a înregistrat o ușoară creștere", a declarat comitetul de politică al băncii.  

Unii analiști au spus că mesajul precaut sugerează că banca va aștepta până în jurul lunii ianuarie pentru a începe reducerea dobânzilor, după un efort de peste un an de a controla inflația galopantă.  

„Este clar că banca centrală, la fel ca noi, nu consideră că sunt îndeplinite condițiile pentru a începe un ciclu de relaxare monetară foarte curând", a scris Nicholas Farr, economist la Capital Economics, potrivit Reuters.

Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank, a declarat că „tonul precaut și ferm" ajută la consolidarea credibilității băncii în lupta sa împotriva inflației. „Decizia recentă a crescut șansele unei reduceri a dobânzii la începutul anului 2025", a adăugat ea.  

Ultima dată când Banca Turciei a majorat dobânda de bază a fost în martie, când costul creditului a fost urcat cu 500 de puncte de bază. 

Inflația anuală a scăzut la 49,4%, de la un vârf de 75% în mai.