Au fost transmise peste 4,1 milioane de decizii de recalculare a pensiilor. În peste 1.000 de cazuri se impune revizuirea 

G.C. Data publicării:
Daniel Baciu
Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunţat joi într-o conferință de presă că, până acum, au fost transmise peste 4,1 milioane de decizii de recalculare a pensiilor. Poșta Română a început vineri, 16 august, procesul de distribuire a deciziilor către pensionari. 

Baciu a mai menționat că, în 1.090 de cazuri, se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un procent de 0,024% din cele aproape 4,6 milioane de decizii emise până în prezent.

„De vineri, de când am început procesul de transmitere a acestor decizii de pensionare către pensionari, şi până astăzi, am avut la nivel naţional un număr de 9.170 de audienţe pe care colegii mei le-au acordat pensionarilor în această perioadă. Pe lângă aceste audienţe, am avut sesizări la birourile de Relaţii cu publicul, cât şi în formă electronică, încă aproape 2.400 de asemenea cerinţe. Este vorba despre 11.500 de persoane care ni s-au adresat sub diverse forme în această perioadă. Din aceste 11.500 de persoane, am găsit un număr de 1.090 de cazuri în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un procent de 0,024% din aproape 4,6 milioane de decizii pe care le-am emis în prezent. Deci, procentul este foarte, foarte mic”, a declarat Daniel Baciu.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice arată că pensionarilor care au cerut caselor teritoriale de pensii informaţii referitoare la deciziile de recalculare au primit toate lămuririle necesare.

Luni, 19 august, sute de pensionari au stat ore întregi la ghișeele caselor teritoriale de pensii după ce au primit deciziile de recalculare și au constat că pensiile nu s-au majorat ori că s-au produs erori. Mulți dintre ei au mers la ghișee pentru a cere lămuriri sau chiar recalculări. 

Procesul de distribuire a deciziilor se va încheia cel târziu la data de 30 august 2024. 

Guvernul a recalculat 4.609.830 de pensii, iar de la 1 septembrie, pensiile se vor majora pentru 82,56% dintre pensionarii din sistemul public, respectiv pentru 3,8 milioane de persoane. Pentru persoanele care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei.

Vezi și Blocul Național Sindical: Mii de decizii de recalculare a pensiilor riscă să fie emise greşit. Răspunsul Casei Naționale de Pensii

Săptămâna trecută, Blocul Naţional Sindical (BNS) atrăgea atenţia asupra pericolelor legate de recalcularea pensiilor, considerând că mii de decizii riscă să fie emise greşit, iar activitatea caselor de pensii riscă să fie blocată. În schimb, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, transmitea pentru DigiEconomic că „lucrurile nu stau deloc așa”.