Blocul Național Sindical: Mii de decizii de recalculare a pensiilor riscă să fie emise greşit. Răspunsul Casei Naționale de Pensii

G.C. Data publicării:
pensie
Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Blocul Naţional Sindical (BNS) atrage atenţia asupra pericolelor legate de recalcularea pensiilor, considerând că mii de decizii riscă să fie emise greşit, iar activitatea caselor de pensii riscă să fie blocată. În schimb, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, transmite că „lucrurile nu stau deloc așa”.

„Considerăm că, în acest moment, Casa Naţională de Pensii gestionează deficitar procesul de recalculare a pensiilor, ignorând drepturile câştigate de pensionari în instanţă şi realitatea din teren. Recalcularea pensiilor se face într-o grabă periculoasă, fără a se asigura că sistemul informatic este actualizat şi capabil să valorifice hotărârile judecătoreşti definitive”, transmite miercuri BNS.

Organizația sindicală susține că există decizii ale Instanței Supreme pe care casele teritoriale de pensii nu le pun în aplicare, iar acest lucru „va duce la emiterea eronată a mii de decizii de recalculare”. Un alt aspect evidențiat de BNS, în contextul recalculării pensiilor şi emiterii noilor decizii, face referire la programul informatic utilizat în prezent, care funcţionează doar în baza cerinţelor prevăzute de lege, însă nu este adaptat pentru a integra şi respecta hotărârile judecătoreşti.

BNS subliniază că, în ciuda entuziasmului actual creat de recalculările şi creşterile de pensii promise, se vor înregistra alte mii de cereri de recalculare, care vor bloca activitatea caselor teritoriale de pensii, vor sufoca instanţele de judecată şi vor genera discriminări în rândul pensionarilor.

Contactat de DigiEconomic, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a declarat: „Asemenea lucruri sunt total neadevărate. Nu știu de unde știu acești domni de la Blocul Național Sindical de probleme interne ale Casei Naționale de Pensii cu privire la programele informatice. Noi suntem pregătiți să răspundem la toate întrebările pe care pensionarii o să le pună după ce primesc aceste decizii de recalculare, practic de vineri (16 august n.r.) încep să ajungă la pensionari. Eu am cerut directorilor caselor de pensii să mărească numărul de salariați la birourile de relații cu publicul pentru a răspunde la toate întrebările care ne sunt adresate din partea pensionarilor. Eu cred că este o abordare total nerealistă din partea acestor domni (Blocul Național Sindical n.r.) și lucrurile nu stau deloc așa.”

De la 1 septembrie, pensiile se vor majora pentru 82,56% dintre pensionarii din sistemul public, respectiv pentru 3,8 milioane de pensionari. Creșterea procentuală medie este de 26,65%.

Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) va începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor din data de 16 august.