APIA: Fermierii nu își vor pierde subvențiile prin monitorizarea suprafeţelor agricole

Alexandru Gologan Data publicării:
apia fonduri fermieri
sursa: Inquam Photos / George Călin

Fermierii nu riscă să-şi piardă subvenţiile prin acţiunea de monitorizare pe care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are obligaţia să o instituie conform regulamentelor europene.

Precizările instituţiei vin în urma unor informaţii eronate lansate în spaţiul public prin care se induce ideea că "fermierii riscă să piardă subvenţiile de la APIA fiindcă nu ştiu să folosească internetul şi nu deţin telefoane performante".

„Începând cu anul de cerere 2023, APIA are obligaţia să instituie un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafeţelor aşa cum prevede Regulamentul de punere în aplicare nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare ale Regulamentului (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului, în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare şi control din cadrul noii Politici Agricole Comune (2023-2027).

Gestionarea cererilor de plată aferente Campaniei 2024, în vederea acordării plăţilor directe cât şi a plăţilor pentru măsurile de dezvoltare rurală în cadrul noii Politici Agricole Comune, presupune respectarea Regulamentelor care stau la baza punerii în aplicare a Sistemului Integrat şi include întregul flux de lucru, începând cu primirea cererilor, procesarea lor, prelucrarea datelor, realizarea de controale prin monitorizare, controalelor administrative şi pe teren, până la efectuarea plăţilor, atât în avans cât şi a plăţilor regulare", transmite APIA, printr-un comunicat.

În ceea ce priveşte instituirea controlului prin monitorizare, APIA are trei obiective principale:

  1. detectarea din timp a condiţiilor de eligibilitate neîndeplinite aferente cererilor de sprijin;
  2. informarea fermierilor de condiţiile de eligibilitate neîndeplinite, de prezenţa unor suprafeţe neeligibile, de folosirea neeligibilă a terenului sau modificarea categoriei de folosinţă agricolă;
  3. posibilitatea modificării de către fermieri a cererilor de sprijin în vederea prevenirii şi nu a aplicării de sancţiuni.

Astfel, se clarifică neconformităţile identificate, cum ar fi prezenţa unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor etc.