Angajatorii din sectorul public au scos în piață aproape 20.000 de locuri de muncă de la începutul anului. Răspunsul ANOFM  

G.C. Data publicării:
locuri de munca
sursa: shutterstock.com/

O platformă de recrutare anunța la începutul lunii septembrie că angajatorii din sectorul public au scos în piață aproape 20.000 de locuri de muncă de la începutul anului și până acum. Cea mai bună lună din 2024 a fost august, când candidații au avut la dispoziție 5.000 de opțiuni de angajare. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a transmis, pentru DigiEconomic, că în perioada ianuarie –iulie 2024 au fost declarate 6.283 de locuri de muncă în sectorul de stat/public.

Platforma de recurtare anunța că sistemul de sănătate a fost cel mai mare angajator de stat. cu aproape 7.500 de poziții deschise în spitale, clinici, sanatorii ori direcții de sănătate, urmat de instituțiile din educație, care au avut 5.300 de joburi postate, și Guvern, cu 5.000 de locuri de muncă.

Datele arată că Bucureștiul domină clasamentul național al angajărilor la stat, cu 3.500 de joburi deschise pentru candidați. Clujul ocupă locul al doilea, cu 1.200 de joburi postate de instituțiile publice, urmat de Timiș, cu puțin peste 900 de joburi și Iași, cu aproape 900. Cel mai puțin s-a angajat în județele Giurgiu (142 de locuri de muncă) și Caraș Severin (149 de locuri de muncă). Tot sub 200 de poziții au mai fost deschise în Covasna și Olt.

La începutul acestui an, numărul de posturi ocupate din sectorul public era de aproape 1,3 milioane, mai arată analiza platformei de recrutare. 

Răspunsul ANOFM

DigiEconomic a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă un punct de vedere privind aceste cifre. 

„Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) gestionează locurile de muncă vacante declarate de angajatori în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 76/2002 privind asigurările pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare și cu cele ale Normelor metodologice de aplicare a legii adoptate prin HG nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare. Conform art. 3 (1) din HG menționat, prin sintagma locuri de muncă vacante se înţelege locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou-create.

În perioada ianuarie –iulie 2024 au fost declarate la ANOFM 6.283 de locuri de muncă în sectorul de stat/public, din care 3.028 de locuri de muncă au fost comunicate în mod repetat”, a transmis ANOFM.

Principalele domenii de activitate pentru care au fost comunicate locuri de muncă vacante (top 15 – CAEN 2 cifre) în primele 7 luni ale anului sunt:

Principalele domenii de activitate pentru care au fost comunicate locuri de muncă vacante în primele 7 luni. Răspunsul ANOFM pentru DigiEconomic, 12 septembrie.
Principalele domenii de activitate pentru care au fost comunicate locuri de muncă vacante în primele 7 luni. Răspunsul ANOFM pentru DigiEconomic, 12 septembrie.