Uniunea piețelor de capital este cu un pas mai aproape de realizare. Liderii UE vor armonizarea legislației
Liderii statelor membre Uniunii Europene vor lansa săptămâna următoare un apel pentru armonizarea legislaţiei privind insolvenţele şi impozitul pe profit din blocul comunitar, în ideea de a atrage mai mult capital privat pentru tranziţia eco și digitală a UE, precizează Reuters.
Comisia Europeană estimează că, până în 2030, UE va avea nevoie anual de fonduri private în valoare de 650 de miliarde de euro, dacă vrea să facă tranziţia de la combustibili fosili la sursele de energie regenerabilă. Totodată, crearea unei economii digitale se află pe lista de priorități a oficialilor de la Bruxelles.
Pentru a realiza aceste obiective, liderii vor cere la summitul din 17-18 aprilie, dezvoltarea pieţei europene şi o supervizare mai bună a actorilor transfrontalieri. Concret, armonizarea legislației în privința falimentelor dar și a impozitului pe profit realizat de marile corporații este necesar pentru atragerea partenerilor din sectorul privat.
Conducătorii uniunii au motivat că fără măsurile menţionate în concluziile ce urmează a fi prezentate și adoptate la summitul de săptămâna viitoare, va fi greu pentru ţările europene să atragă finanțarea dorită, pentru că investitorii sunt atrași de piaţa de capital din SUA pentru că este mai bine organizată, mai puţin complicată şi mai lichidă decât cea din Europa.
Ținta finală a măsurilor UE este crearea Uniunii pieţelor de capital din Europa, o idee care se vehiculează de mai bine de zece ani, dar care până acum a înregistrat progrese modeste din cauza intereselor divergente şi a tradiţiilor juridice diferite care fac dificilă sincronizarea legilor în cele 27 de state membre.