Unificarea supervizării piețelor de capital naște neînțelegeri în cadrul UE. Miniştrii Finanţelor din ţările membre au opinii diferite
Miniştrii Finanţelor din ţările membre UE şi-au exprimat diferenţele de opinie cu privire la modalităţile în care ar putea fi unificată activitatea de supervizare a pieţelor naţionale de capital, într-un moment în care blocul comunitar încearcă să aducă laolaltă diferite regimuri de supervizare pentru a stimula investiţiile private în priorităţi precum tranziţia verde sau apărarea, transmite Agerpres.
Preşedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe a dezvăluit că statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la cât de ambiţios ar trebui să fie regimul comun de supervizare, în cadrul unei foi de drum spre o uniune a pieţelor de capital pe care UE vrea să o stabilească luna următoare.
"Există o foarte mare diversitate de păreri, în acest moment, cu privire la viitorul supervizării", a spus Donohoe, cel care este responsabil cu eforturile destinate coagulării în spatele unui set de propuneri.
Unele state membre militează pentru un sistem centralizat, altele preferă o coordonare mai strânsă între autorităţile naţionale şi un al treilea grup vrea menţinerea echilibrului actual bazat pe organisme naţionale de supervizare şi o Autoritate Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) cu rol limitat pentru coordonarea anumitor măsuri naţionale.
Eliminarea barierelor naţionale în dosare precum supervizare produselor de economisire şi a regimului insolvenţelor, care reprezintă un pilon esenţial pentru uniunea pieţelor de capital, a devenit şi mai urgentă pe măsură ce UE se confruntă cu nevoi financiare din ce în ce mai mari, pentru a face faţă riscurilor geopolitice.
Miniştrii europeni ai Finanţelor au discutat subiectul supervizării dar nu au reuşit să facă progrese. Analiştii se aşteaptă la un acord până la următoarea reuniune Ecofin din 12 martie, înaintea summitului liderilor europeni din 21-22 martie, la care va fi abordată şi această temă.