Un economist acuză statele membre UE: cheltuielile guvernamentale excesive împiedică reformele BCE

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Klaas Knot oficial BCE
sursa: profimediaimages.ro/

Economistul olandez Klaas Knot acuză statele membre ale Uniunii Europene că nu fac nimic în privința cheltuielilor și astfel îngreunează politicile fiscale adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit Reuters

Membru de seamă în consiliul guvernatorilor BCE, Knot pune pe seama guvernelor naționale stagnarea inflației, care se află peste ținta de 2% a Băncii Centrale Europene. Lipsa unei evidente scăderi a acestui indicator macroeconomic este cauzată de cheltuielile făcute în exces de guvernele statelor membre UE.

„Unele guverne au nevoie de o disciplină bugetară mai strictă pentru ca noile reguli fiscale implementate de BCE să funcționeze. Vedem cum Banca Centrală nu își atinge țintele din cauza ineficacității unor membrii în sensul gestionării cheltuielilor. Noile reguli oferă guvernelor o flexibilitate sporită de a cheltui mai mult în perioadele de recesiune, însă cu o condiție: trebuie să își reducă datoriile în timpul crizei. În caz contrar, politica monetară nu își va îndeplini rolul”, avertizează Knot.

Potrivit ultimelor estimări, deși dobânda de referință s-a redus în ultimele luni, inflația în spațiul comunitar va rămâne peste pragul admis de BCE cel puțin până la sfârșitul anului viitor.