UPDATE Statul combate schimbările climatice cu obligațiuni „verzi”

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
obligatiuni verzi
sursa: shutterstock.com/

Guvernul va emite, prin Ministerul Finanțelor Publice, obligațiuni verzi pentru finanțarea proiectelor destinate protejării mediului înconjurător și combaterii schimbărilor climatice, precum și a celor din domeniul social și de dezvoltare durabilă.

UPDATE: Finanțele anunță că pot emite în sfârșit certificate verzi

Guvernul României a aprobat astăzi proiectul de Hotărâre de Guvern privind Cadrul referitor la finanțarea unor proiecte care sunt destinate protejării mediului înconjurător și combaterii schimbărilor climatice.

Printre proiectele etichetate ca verzi sunt incluse cele legate de producția de energie regenerabilă, eficiența energetică, prevenirea și controlul poluării, transportul curat, gestionarea sustenabilă a apei și a apelor uzate, adaptarea la schimbările climatice, clădirile verzi și gestionarea durabilă din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii și a utilizării terenurilor, transmite azi Ministerul Finanțelor pe pagina de Facebook. 

„Era ultimul pas pe care îl mai aveam de îndeplinit pentru a putea emite obligațiuni verzi. Așa că, în curând veți vedea primele emisiuni lansate. Vorbim despre un instrument prin care vom asigura finanțare pentru proiecte precum dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în orașele București și Cluj-Napoca, electrificarea căii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice în principalele zone urbane din România și creșterea eficienței energetice a fondului de clădiri și înființarea de noi zone de păduri urbane”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
În conformitate cu Calendarul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2024, primele emisiuni de obligațiuni verzi, atât pe piețele internaționale, cât și pe piața internă, vor fi lansate în cursul acestui an.

Știrea inițială:

În comparație cu obligațiunile standard, obligațiunile „verzi” sunt destinate să încurajeze sustenabilitatea și să finanțeze proiecte legate de mediul înconjurător care vizează:

  • eficiența energetică,
  • prevenirea poluării,
  • agricultura durabilă,
  • pescuitul și silvicultura,
  • protecția ecosistemelor acvatice și terestre,
  • transportul curat,
  • gestionarea durabilă a apei,
  • promovarea tehnologiilor ecologice.

Finanțarea acestor proiecte se va realiza pe baza prevederilor cuprinse în Cadrul general de obligațiuni destinate protejării mediului înconjurător și combaterii schimbărilor climatice.

Structura Cadrului cuprinde detalii despre:

A. Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, impactul social al acestei Strategii și mixul energetic al țării noastre;

B. Cele patru componente de bază și recomandări cheie referitoare la: utilizarea fondurilor, procesul de evaluare și selectare a proiectelor, gestionarea fondurilor și raportarea:

1. Utilizarea fondurilor include o prezentare generală a sectoarelor care vor fi finanțate prin emisiuni verzi, cu exemple de proiecte/cheltuieli eligibile și a unor indicatori de impact de mediu, obiectivele strategice în materie de finanțare sustenabilă și schimbări climatice.

2. Procesul de evaluare și selectare a proiectelor - prezintă în linii mari modalitatea de evaluare și verificare a cheltuielilor eligibile;

3. Gestionarea fondurilor – Ministerul Finanțelor coordonează procesul de administrare a fondurilor obținute prin emisiunea de obligațiuni „verzi”. Veniturile nete din aceste obligațiuni trebuie evidențiate distinct, urmând ca fondurile să fie alocate pe măsura efectuării cheltuielilor aferente proiectelor selectate.

4. Raportarea – prezintă liniile directoare care guvernează procesul de raportare și tipurile de rapoarte care vor fi transmise către investitori:

  • Raport de alocare - anual se elaborează un raport de alocare a sumelor pe proiecte /cheltuieli „verzi” eligibile până în momentul în care se asigură alocarea integrală a sumelor obținute din emisiunea de obligațiuni verzi.
  • Raport de evaluare impact – anual, până la momentul alocării integrale a obligațiunilor emise, trebuie prezentat un raport de evaluare a impactului pe categorii de cheltuieli verzi cu prezentarea indicatorilor de performanță și a beneficiilor obținute asupra mediului.

5. Evaluarea externă a Cadrului – unde se regăsesc informații despre societatea de evaluare externă care a analizat și evaluat Cadrul și pagina de internet unde poate fi accesat raportul de evaluare

Tipuri de proiecte finanțate cu obligațiuni „verzi”

Documentul-Cadru elaborat de Guvern nu prevede în ce proporție vor fi finanțate proiectele pentru combaterea schimbărilor climatice cu obligațiuni „verzi”, însă stabilește criteriile pentru investițiile în domeniu.

Energie regenerabilă. Investiții și cheltuieli (inclusiv subvenții/granturi) în producerea și transportul energiei din surse regenerabile:

  • energie solară fotovoltaică (PV) și energie termică solară,
  • instalații eoliene onshore și offshore,
  • energia hidroelectrică (densitate de putere mai mare de 5w/m2, hidrocentrală fără rezervor artificial, bioenergie derivată din biocombustibil sau biomasă, hidrogen verde produs folosind energie regenerabilă),
  • proiecte de sprijinire a integrării energiei regenerabile în rețeaua de energie electrică și gaze naturale;

Eficienţa energetică. Are în vedere conversia centralelor termice în centrale electrice combinate, pe bază de energie termică și gaze, cu emisii sub 100 g CO2/kWh (în documentul-Cadru elaborat de Guvern nu se precizează cum se va face această conversie), până în 2030 (data aprobării autorizației de construcție a unităților locative ce utilizează centralele respective).

În cadrul acestor proiecte se preconizează trecerea la utilizarea deplină a combustibililor gazoși regenerabili (hidrogen, biogaz) și/sau cu emisii reduse de carbon până la 31 decembrie 2035 (în documentul-Cadru nu se precizează în ce condiții vor ajunge combustibilii gazoși în rețeaua națională de alimentare cu gaz metan).

Transport nepoluant. Investiții în sisteme de transport nepoluante și infrastructura aferentă care reduc emisiile de GES în transporturi:

  • vehicule de pasageri și de marfă cu emisii de evacuare zero (vehicule electrice, vehicule pe bază de hidrogen, trenuri electrice),
  • vehicule de pasageri cu emisii reduse de carbon (maximum 50 g CO2/km până în 2025; din 2026 sunt eligibile numai vehiculele cu emisii de 0 g CO2/km);
  • infrastructură pentru a sprijini utilizarea vehiculelor cu emisii zero și cu emisii reduse de carbon.

Clădiri „verzi”. Investiții în clădiri „verzi” certificate la nivel internațional, regional și național, inclusiv construcția de clădiri noi sau renovarea clădirilor existente (inclusiv clădiri publice, comerciale, rezidențiale și de agrement). Se vor finanța și investițiile în retehnologizarea clădirilor duc la o creștere cu cel puțin 30% a eficienței energetice a clădirilor.