Statele UE îndeamnă BEI să majoreze finanțarea pentru sectorul apărării. România se numără printre semnatare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
banca de investitii
sursa: shutterstock.com/

Germania şi Franţa s-au alăturat altor 12 state membre UE, prin care se numără şi România, care cer Băncii Europene de Investiţii să îşi majoreze finanţarea pentru sectorul apărării, ca o modalitate pentru a consolida securitatea blocului comunitar în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, transmite Agerpres.

Cinsprezece state membre UE au semnat o scrisoare comună prin care solicită o nouă strategie de finanţare Băncii Europene de Investiţii în domeniul apărării. Liderii din Finlanda, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, România şi Suedia au semnat scrisoarea.

"Trebuie să analizăm diferite posibilităţi care ar permite BEI să investească în activităţi care au legătură cu sectorul apărării, dincolo de actualele proiecte cu dublă utilizare. Asta ar însemna discuţii şi re-evaluarea actualelor definiţii ale proiectelor cu dublă utilizare şi a listei activităţilor excluse precum şi regândirea politicilor de creditare către industria de apărare şi a altor elemente restrictive.

În prezent, finanţarea BEI în domeniul securităţii şi apărării este, totuşi, limitată la proiectele cu dublă utilizare. Iniţiativa Europeană Strategică de Securitate a BEI şi recentul Fond european de apărare (EIF) sunt iniţiative binevenite dar acestea formează doar o mică parte din activităţile actuale ale BEI", se precizează în scrisoarea redată integral de Bloomberg.

Scrisoarea vine într-un moment în care Ucraina are dificultăţi în a obţine mai multă muniţie şi încearcă să îi convingă pe aliaţi să îi acorde ajutoare mai mari.

Liderii europeni urmează să se reunească în perioada 21-22 martie pentru a discuta aspecte ce ţin de securitate, inclusiv rolul BEI în pregătirea apărării blocului comunitar. Cu bilanţ total de 544,6 miliarde de euro, BEI este cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume în funcţie de active și totodată, un jucător cheie în finanţarea tranziţiei climatice a Europei și digitalizarea economiei, însă nu poate finanţa producţia de arme sau infrastructură pentru scopuri militare.