Reglementările bancare din piața de capital au făcut sistemul financiar global mai fragil. Europa nu funcționează pe model american
Autoritățile de reglementare și investitorii sunt îngrijorați de fragilitatea piețelor de capital, iar temerile lor sunt justificate. Astfel de preocupări au declanșat o serie de reforme, inclusiv noi reguli ale Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din Statele Unite, care impun compensarea centrală a mai multor tranzacții cu Trezoreria SUA, în conformitate cu alte active precum acțiuni, futures și swap-uri. Compensarea guvernamentală va oferi băncilor o oarecare ușurare, însă doar pe termen scurt.
Piețele de capital sunt vitale pentru finanțarea guvernelor, pentru transmiterea politicii monetare și pentru acoperirea riscului ratei dobânzii pentru bănci, investitori și corporații. Într-o economie funcțională, piața de capital este esențială pentru că distribuie capitalul fix și circulant industriei dar în același timp finanțează împrumuturile pe termen mediu și lung ale autorităților locale și centrale. Aceste piețe au devenit mai fragile, în mare parte din cauza unei schimbări recente a regulilor din sistemul financiar: segregarea capitalului bancar în funcție de jurisdicție.
Până în 2016, băncile erau reglementate la nivel global de organele special abilitate. Băncile puteau transfera capitalul fără probleme între filialele lor, între produse și monede, așa cum dictau condițiile pieței.
Lucrurile s-au schimbat în iulie 2016, atunci când Rezerva Federală din Statele Unite a început să solicite băncilor străine cu active de peste 50 de miliarde de dolari să înființeze companii de holding speciale pentru operațiunile lor locale. Fiecare dintre aceste holdinguri este guvernat de propriul său consiliu de administrație și este supus tuturor rigorilor supravegherii bancare din SUA, inclusiv standardelor locale de capital și lichiditate, precum și testelor de stres anuale.
Potrivit publicației Financial Times, în 2019, Europa a urmat exemplul cu un set similar de reguli.
Reformele din Europa pe model american nu funcționează
Noile schimbări au fost bine intenționate și doreau să prevină repetarea colapsului economic din 2007-2008, însă, reformele financiare din Statele Unite nu sunt adaptate realităților din Europa.
Rezultatul este că schimbarea capitalului între subsidiarele băncii necesită acum recomandarea echipei locale de conducere, aprobarea consiliului local, luarea în considerare a testelor de stres locale și, uneori, aprobarea autorităților locale de reglementare. Mobilitatea capitalului a devenit consumatoare de timp, costisitoare și incertă.
Pe scurt, capitalul bancar este prins. Atunci când capitalul nu se mai poate deplasa între jurisdicții, bilanţurile din fiecare regiune sunt fixe. Nu este surprinzător faptul că piețele s-au rigidizat și că factorii de decizie politică trebuie să intervină mai des pentru a stabiliza piețele.