Protecționismul din relațiile comerciale amenință dezvoltarea industriilor la nivel global
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea internaţională şi ar putea afecta ţările sărace în mod special, arată raportul anual publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Raportul de tranziţie al BERD analizează datele referitoare la schimburile comerciale din peste 140 de ţări și a relevat faptul că în acest an a existat o tendință la nivel global în privința aplicării politicilor protecționiste. Acest gen de politici includ deseori granturi, credite sau subvenţii garantate de stat pentru a sprijini industria locală. În 90% din cazuri, aceste politici discriminează interesele străine în favoarea celor naționale.
Raportul BERD a descoperit că astfel de politici au crescut rapid începând cu 2019 din cauza unor factori precum stimularea tranziţiei verzi, pe model chinez, dar şi pentru că cetăţenii sprijină ideea ca statul să joace un rol mai mare în economie. Deşi astfel de politici pot fi eficiente, atunci când nu sunt gestionate cu atenţie pot submina mediul concurenţial.
„Turbulenţele economice din ultimii ani, provocate pe fondul globalizării, automatizării, tranziţiei verzi şi Inteligenţei Artificiale, au amplificat sprijinul pentru o implicare mai mare a statului. Utilizarea tot mai frecventă a acestor politici în ţările cu venituri mici şi care au capacităţi administrative limitate este deosebit de îngrijorătoare, deoarece aceste state tind să opteze pentru politicile cele mai distorsionante, precum interdicţii la import sau export”, susține economistul şef al BERD, Beata Javorcik, potrivit Reuters.
BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 73 de ţări, UE şi BEI.
Investiţiile organizației au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate. BERD a investit până în prezent 11 miliarde de euro în 547 de proiecte din România.