Impactul economic al alegerilor prezidențiale, turul 1: Bursa a înregistrat o scădere abruptă, toți indicii sunt pe roșu

G.C. Data publicării:
bursa de valori bucuresti
sursa foto: Inquam Photos / George Călin

După un prim tur spectaculos, marcat de ascensiunea neașteptată a unui candidat independent și o confruntare strânsă între liderul PSD și lidera USR, românii au decis: turul al doilea, programat pentru 8 decembrie, îi va aduce față în față pe Călin Georgescu și Elena Lasconi. Rezultatele electorale au avut imediat efecte: toate marile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut în prima oră a şedinţei de luni.

Toate acțiunile indicelui principal BET sunt pe minus la ora 11:00. Investitorii sunt șocați, electoratul se împarte, iar impactul pe termen scurt al alegerilor de duminică confirmă incertitudinea din jurul viitorului economic al României. 

Bursa a deschis pe roșu, cu scăderi ale acțiunilor marilor companii, în principal cele din energie. La ora 11.30, indicele principal BET scade cu 1,71%, tras în jos de acţiuni ale unor companii precum OMV Petrom (-1,84%), Banca Transilvania (-1,24%), Hidroelectrica (-0,42%). 

Viziunea lui Georgescu asupra economiei

Potrivit website-ului său de prezentare, Călin Georgescu propune programul „Hrană, Apă, Energie - O întoarcere la rădăcinile neamului românesc”.

„Economia suveranist-distributistă este economia lucrătorilor-proprietari, a familiei tradiționale, a comunitățiilor, a producătorului român autentic. O economie echitabilă, stabilă și morală, care mărturisește tradiția”, transmite el. 

Georgescu propune o Cotă unică de 10%, impozitarea cu 2% a companiilor cu afaceri de peste 1 milion de euro, asocierea liberă a proprietarilor agricoli în cooperative și facilități fiscale oferite de stat producătorilor, precum și participarea de minimum 51% din partea statului în „tot ceea ce înseamnă exploatări de resurse naturale pe teritoriul României”. Candidatul independent la prezidențiale mai propune reprofesionalizarea țării „de la bază”, respectiv reorganizarea școlilor de meserii, și reducerea aparatului de stat.