Problemele din economia SUA pot afecta Europa. Dependența de americani menține vulnerabil „bătrânul continent”
Momentan, volatilitatea s-a limitat doar la piața bursieră, care a reacționat exagerat la interpretarea datelor privind șomajul din Statele Unite. Experții avertizează că acesta este un semnal de alarmă pentru Europa, care ar trebui să se axeze pe rezolvarea problemelor existente din economie.
Deși majoritatea specialiștilor au ajuns la concluzia că scenariul unei crize economice nu este iminent, probabilitatea ca economia americană să intre în recesiune până la sfârșitul anului este destul de mare. Vestea nu este bună pentru Europa, care se bazează pe cererea de produse din partea americanilor.
„Dacă are loc o recesiune în SUA, este foarte probabil ca și Europa să intre în recesiune. Este un scenariu probabil, care nu poate fi exclus”, a declarat Ken Wattret, economist șef la S&P Global.
În timp ce economia SUA încetinește, Germania înregistrează o contracție după primele două trimestre. Totodată, germanii sunt dependenți de piața americană, pentru că majoritatea exporturilor sunt concentrate în Statele Unite. De asemenea, reducerea raporturilor comerciale dintre UE și China pune presiune suplimentară pe economia europeană.
„Germania nu va ieși din această stagnare dacă și-a orientat strategia de export către un singur partener”, avertizează economiștii.
Uniunea Europeană dispune de instrumente limitate pentru a răspunde la situații de criză, relatează Politico. Dacă SUA intră în recesiune atunci Europa va urma și se va menține în această zonă până la jumătatea anului 2025. Perspectiva unei crize economice, similare cu cea din 2008, ar fi în mod paradoxal un colac de salvare pentru țările cu datorii mari din Europa, precum Franța sau Italia.