Probleme în zona euro: inflația creşte într-un moment în care BCE se pregătea să reducă dobânzile. Situația din România
Inflaţia în zona euro a crescut în mai, într-un moment în care Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătea să reducă dobânzile, transmite Reuters. Banca Națională a României a păstrat dobânda cheie la un nivel ridicat, motivând, în mare, că nu are încredere că inflația va scădea într-un ritm care să permită o reducere a prețului etalon al banilor.
Datele publicate vineri de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat în mai la 2,6%, în creştere de la 2,4% în aprilie, deşi analiştii se aşteptau la un nivel de 2,5% luna aceasta.
Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 2,9% în mai, de la 2,7% luna precedentă. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În timp ce majoritatea oficialilor BCE este de acord cu o reducere a dobânzilor luna viitoare, aceştia sunt reticenţi în a se angaja la o cale dincolo de această dată, pe fondul presiunilor provocate de majorarea salariilor, al tensiunilor din Orientul Mijlociu, care ameninţă să ducă la creşterea preţurilor la energie, şi al întârzierii reducerii dobânzilor în SUA.
Situația din România: BNR a refuzat să scadă dobânda cheie
Banca Naţională a României a hotărât luna aceasta menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%, nemodificată din luna ianuarie 2023. Inflația a scăzut accelerat, dar de la un nivel care ne pune în fruntea europei la inflație. Rata anuală a inflaţiei a scăzut în martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în principal ca urmare a încetinirii creşterii preţurilor alimentelor.
"Nici nu putem să discutăm [despre o scădere a dobânzii] dacă nu avem o traiectorie clară", a spus guvernatorul Mugur Isărescu încă din februarie. El a argumentat că banca nu va umbla la dobânda cheie până nu va vedea două luni consecutive de scădere a ritmului de creștere generalizată a prețurilor de consum.
În aprilie, inflația a scăzut mai departe, la 5,9%, dar nu a convins BNR să scadă dobânda.