Noi finanțări de aproape 300 mil. lei pentru firmele românești. Elveția contribuie cu 70% la bugetul noului program

G.C. Data publicării:
imm
sursa: shutterstock.com/

Ministerul Finanțelor a anunțat joi semnarea unui acord pentru susținerea firmelor mici și mijlocii din România, parte a programului de cooperare elvețiano-român. Bugetul se ridică la 55,7 milioane de franci elvețieni (293 de milioane de lei).

Ministrul Marcel Boloș și Ambasadorul Elveției în România Massimo Baggi au semnat joi acordul pentru programul „Consolidarea IMM-urilor prin acces îmbunătățit la finanțare", care se va derula până în septembrie 2029.

Bugetul total alocat este de 55.714.286 franci elvețieni (CHF), din care 70% contribuție elvețiană (39 milioane CHF) și 30% cofinanțare din partea României (16,7 milioane CH).

Sprijinul financiar oferit întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în cadrul acestui Program constă într-un grant la un nivel de maximum 40% (50.000 CHF) din cheltuielile eligibile aferente unui plan de investiții și un împrumut bancar, reprezentând minimum 60% din cheltuielile eligibile aferente planului de investiții.

Obiectivul principal al programului este sprijinirea IMM-urilor românești din sectorul productiv, cu accent pe:

  • Facilitarea investițiilor verzi și digitale;
  • Îmbunătățirea amprentei asupra mediului;
  • Menținerea și crearea de noi locuri de muncă în industria prelucrătoare.

Programul va fi implementat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în calitate de Operator de Program, în parteneriat cu instituții bancare selectate. Ministerul Finanțelor are rol de Unitate Naționalã de Coordonare.