Miniştrii de finanţe din UE vor digitalizarea taxelor. Cum pot beneficia contribuabilii de reducerea impozitului reţinut la sursă
Miniştrii de finanţe din UE au ajuns la un acord în legătură cu impozitul reţinut la sursă și digitalizarea taxelor, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), desfăşurată la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, propunerea include noi norme pentru a face procedurile de reţinere la sursă a impozitului în UE mai eficiente şi sigure pentru investitori, intermediari financiari şi administraţiile fiscale ale statelor membre, relatează Agerpres.
Directiva va introduce un certificat digital comun de rezidenţă fiscală (eCRF) pe care investitorii plătitori de taxe din Uniunea Europeană l-ar putea utiliza pentru a beneficia de reducerea impozitului reţinut la sursă.
Pachetul TVA (taxa pe valoarea adăugată) în era digitală a fost lansat în data de 8 decembrie 2022 şi face parte din Planul de acţiune pentru o impozitare echitabilă şi simplificată în sprijinul strategiei de redresare adoptată în anul 2020. Acest pachet legislativ cuprinde:
- propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte regulile TVA pentru era digitală;
- propunerea de regulament de punere în aplicare al Consiliului de modificare Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr.282/2011 în ceea ce priveşte solicitările de informaţii pentru anumite regimuri de TVA;
- propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr.904/2010 în ceea ce priveşte măsurile de cooperare administrativă necesare pentru era digitală.
De asemenea, Consiliul UE a demarat discuții în direcţia unui acord privitor la combaterea fraudei în domeniu, sprijinirea întreprinderilor şi promovarea digitalizării.