Ministerul Finanțelor a publicat modalitatea de raportare a informațiilor referitoare la impozitul pe profit

Alexandru Gologan Data publicării:
ministerul finantelor publice
sursa: Inquam Photos / Diana Oros

Ministerul Finanțelor (MF) explică modalitățile prin care firmele vor putea raporta profitul pentru o mai bună impozitare.

Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă. Iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate.

„Prin Ordinul ministrului finanțelor nr.2048/2022 privind completarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici au fost transpuse prevederile Directivei (UE) 2021/2.101 a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce priveşte prezentarea, de către anumite întreprinderi şi sucursale, de informaţii privind impozitul pe profit (Directiva CbCR), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr.429 din data de 1 decembrie 2021, aplicabile operatorilor economici”, transmite MF.

Conform art.III și art.III1 din ordinul menționat, prevederile acestuia intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.
Ca urmare, primul an de raportare corespunde exercițiului financiar al anului 2023, raportul privind informațiile referitoare la impozitul de profit fiind publicat cel mai târziu până la data de 31 decembrie 2024.

Potrivit art.48c alin.(3) și (4) din Directiva contabilă, informațiile referitoare la impozitul pe profit pot fi raportate pe baza instrucţiunilor de raportare menţionate în secţiunea III părţile B şi C din anexa III la Directiva 2011/16/UE a Consiliului din 15 februarie 2011 privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal şi de abrogare a Directivei 77/799/CEE și „sunt prezentate utilizând un model comun și formate de raportare electronică cu citire automată. Comisia stabilește, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, respectivul model comun și respectivele formate de raportare electronică.”

Având în vedere faptul că aceste formate nu au fost stabilite încă de către CE, operatorii economici vizați de cerințele de raportare care urmează să publice informaţiile privind impozitul pe profit până la data emiterii Regulamentului care să stabilească modelul comun și formatele de raportare electronică, se pot folosi de instrucţiunile de raportare menţionate în secţiunea III părţile B şi C din anexa III la Directiva 2011/16/UE a Consiliului din 15 februarie 2011 sau își pot stabili propriul format de raportare, raportul în cauză cuprinzând informațiile prevăzute de reglementările contabile aplicabile.