Lagarde: reducerea inflației din zona euro produce riscuri în ambele sensuri. FMI și Banca Mondială fac apel la reforme

Alexandru Gologan Data publicării:
lagarde scadere inflatie
sursa: shutterstock.com/

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE) avertizează că inflația din zona euro va scădea, dar riscurile asupra economiei se mențin. BCE va reduce ratele dobânzilor doar cu anumite condiții. Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM) subliniază necesitatea implementării reformelor pentru evitarea dificultăților economice.

Inflația din zona euro este așteptată să scadă însă BCE va reduce ratele dobânzilor doar dacă sunt îndeplinite criteriile de creștere a prețurilor de lungă durată, susține președintele BCE, Christine Lagarde.

„Riscurile la adresa perspectivelor inflației sunt de ambele părți și includ tensiuni geopolitice sporite, precum și o creștere mai mare a salariilor și marje de profit mai rezistente decât se anticipase”, apreciază Lagarde, potrivit Reuters.

Directorul comitetului comun al FMI și BM, Mohammed bin Hadi Al Husseini a subliniat necesitatea unei responsabilități sporite, pe măsură ce țările resimt din plin șocurile externe, precum schimbările climatice și războaiele. 

„Trebuie să fim responsabili, pe măsură ce devenim o bancă mai bună și mai mare. Toate dezacordurile legate de războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina trebuie mediate, astfel încât fondurile să ajungă la cei care au nevoie de ele. Riscurile economice asociate conflictelor ne împing spre criză”, a declarat Mohammed bin Hadi Al Husseini.

Totodată, Al Husseini a făcut apel ca țările să continue să consolideze parteneriatele globale și regionale și a cerut liderilor să diversifice reformele instituționale, pentru o mai bună coordonare la nivel statal.