Japonia renunță la politica dobânzilor negative. Banca centrală majorează costul împrumuturilor pentru prima dată în 17 ani
Banca Japoniei (BoJ) a majorat marţi dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat o politică de dobânzi negative, informează Agerpres.
La finalul reuniuni comitetului de politică monetară, BoJ a anunţat că va aplica o dobândă de referinţă pe termen scurt cuprinsă între 0% şi 0,1%, faţă de una cuprinsă între minus 0,1% şi 0%, anterior. Aceasta este prima decizie de majorare a costului creditului adoptată de BoJ după 2007.
Începând din 2016, Banca Japoniei practica o politică de dobânzi negative pentru a sprijini activitatea economică şi a favoriza inflaţia, care în Japonia a fost mult timp foarte scăzută. BoJ era ultima mare bancă centrală din lume care aplica dobânzi negative, după ce în Europa această politică a fost abandonată în 2022.
Cu toate acestea, "ţinând cont de perspectivele actuale prind activitatea economică şi preţurile, condiţiile financiare relaxate vor fi menţinute pentru moment", a subliniat BoJ într-un comunicat de presă.
Cel mai probabil acest "moment" va fi unul de durată deoarece BoJ nu estimează că ţinta sa de inflaţie de 2% va fi atinsă "într-o manieră stabilă şi durabilă" decât la finele intervalului său de prognoză, adică nu înainte de 2025-2026.
"BoJ a făcut primul pas spre normalizarea politicii monetare. Întrebarea este ce se va întâmpla de acum încolo", spune Frederic Neumann, economist şef pentru Asia la HSBC.
Semnalul dat de Banca Japoniei potrivit căruia condiţiile financiare vor rămâne relaxate sugerează că decizia de marţi nu este începutul unui ciclu agresiv de majorare a dobânzilor, cum s-a întâmplat în SUA şi Europa în ultimii ani. Chiar dacă inflaţia a crescut în Japonia începând din 2022, pe fondul exploziei preţurilor la energie ca urmare a invaziei ruseşti din Ucraina, cererea internă şi creşterea economică sunt încă slabe în Japonia, ceea ce face dificilă menţinerea inflaţiei la nivelul de 2% avut în vedere de BoJ.