Germania este cel mai mare contributor net la bugetul Uniunii Europene. România este beneficiar de top

Redacția Digi Economic Data publicării:
germania masina bani
sursa: profimediaimages.ro/

Datele emise de Institutul economic german (IW) arată că în 2023, Germania a plătit mai mult la bugetul Uniunii Europene decât a primit, fiind pentru al doilea an consecutiv cel mai mare contributor net din cadrul spațiului comunitar.

Germania a plătit cu aproximativ 17,4 miliarde de euro mai mult la bugetul Uniunii Europene decât a primit, fiind cel mai mare contributor net din cadrul spațiului comunitar în 2023, relatează Agerpres. La fel s-a întâmplat și în 2022, atunci când cifra s-a situat la 19,7 miliarde de euro.

Deși contribuția Germaniei a scăzut, semn al declinului economic, țara s-a menținut pe prima poziție, la mare distanță de următoarele candidate.

Pe locul doi se află Franţa, care anul trecut a plătit cu aproape nouă miliarde de euro mai mult decât a primit, iar pe locul trei, Italia, cu aproximativ 4,5 miliarde de euro.

Cel mai mare beneficiar net în 2023, ca şi în 2022, a fost Polonia, cu 8,2 miliarde de euro. Este urmată de România, cu şase miliarde de euro şi Ungaria, cu 4,6 miliarde de euro.

Conform datelor IW, bugetul UE a totalizat 173,1 miliarde de euro în 2023. Din această sumă, 143,4 miliarde de euro au mers către statele membre UE. În plus, s-au adăugat fondurile de redresare post-pandemie, totalizând 66,1 miliarde de euro, din care 64,6 miliarde de euro au mers către ţările membre.