Datoriile guvernamentale amenință stabilitatea piețelor globale. Fondurile de pensii devin vulnerabile

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
datorii globale
sursa: gettyimages.com/

Cea mai veche instituţie financiară internaţională, Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), avertizează că majorarea nivelului datoriilor guvernamentale va cauza probleme în cadrul piețelor globale.

BRI susţine că factorii decizionali trebuie să fie mai precauți atunci când vine vorba de cheltuirea banului public. Datoria guvernamentală pe mapamond este la un nivel record, iar situația geopolitică actuală implică riscuri. Pe acest fundal, presiunile asupra costurilor, îmbătrânirea populaţiei apte de muncă, schimbările climatice și majorarea bugetelor de apărare, nu fac decât să adâncească problemele deja existente în piață.

„Creșterea datoriei guvernamentale produce inevitabil probleme în activitatea piețelor la nivel global. Dacă vrem să evităm astfel de evoluții, fără a pune în pericol fondurile de pensii, autoritățile trebuie să diminueze cheltuirea haotică a banului public. O altă realitate pe care guvernele trebuie să o accepte rapid este că dobânzile ar putea să nu revină prea curând la nivelul înregistrat înainte de pandemie”, a subliniat directorul BRI, Agustin Carstens.

În accepțiunea lui Carstens, există și o parte pozitivă: băncile centrale au reuşit să ţină cu succes sub control inflaţia, relatează Reuters.