Cea mai mare economie europeană este în pragul crizei. Prognozele specialiștilor nu sunt optimiste
Economia germană se află pe un trend descendent, după ce anul trecut a suferit o contracţie de 0,3%, aceasta fiind cea mai slabă performanţă înregistrată de un membru al zonei euro.
Anul acesta, economiștii şi-au revizuit drastic prognozele referitoare la evoluţia celei mai mari economii europene. Potrivit acestora, se așteaptă o contracție de până la minus 0,1%, relatează Reuters.
Analiza evoluției economice a fost realizată de cinci institute specializate din Germania. De asemenea, Produsul Intern Brut al țării în 2025 nu va atinge estimările inițiale, de 1,4% ci se va extinde până la un maxim 0,8%. În acest context pentru 2026, institutele mizează pe un avans al PIB-ului de 1,3%.
În mod oficial, prognozele economice comune elaborate de Institutul Ifo din Munchen, Institutul IWH din Halle, Institutul IfW din Kiel, Institutul RWI-Leibniz şi Institutul German de Cercetări Economice (DIW) urmează să fie prezentate joi la Berlin, ceea ce înseamnă că este posibil să sufere unele modificări.
Eșecul Germaniei afectează întreaga Uniune Europeană
Cele mai recente date înfăţişează o imagine sumbră a economiei germane. Situația a fost cauzată de lipsa comenzilor în sectoare cheie ale industriei, costurile mari cu energia pentru susținerea activității de producție și dobânzile ridicate aplicate bănci.
Încrederea mediului de afaceri a înregistrat o scădere peste aşteptări în septembrie, pentru a patra lună consecutivă, iar datele publicate anterior arată că, tot în luna septembrie, activitatea economică a înregistrat cea mai gravă contracţie din ultimele şapte luni, ceea ce pune economia germană pe o traiectorie de contracţie pentru al doilea trimestru consecutiv.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.