BCE reduce dobânda de referință, însă înăsprește politica monetară. Obiectivul diminuării inflației trebuie atins

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
banca centrala europeana bce
sursa: shutterstock.com/

Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene s-a reunit joi pentru a reduce dobânda de referință a zonei a zonei euro cu 0,25% însă pentru atingerea obiectivelor privind inflația, politica monetară va intra într-o etapă restrictivă.

Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut pasul mult previzionat de specialiști și a redus dobânda de referință a zonei euro. În schimb, Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite rămâne pe poziții și nu modifică rata. Mișcarea făcută astăzi de BCE contrastează cu măsurile adoptate în trecut, atunci când Fed lua inițiativa, și poate avea consecințe nefaste asupra cursului de schimb al monedei unice.

„Consiliul Guvernatorilor a decis să reducă cu 0,25% cei trei indicatori cheie care compun dobânda de referință. Prin urmare, rata dobânzii la refinanțare, creditare marginală și depozit, se va diminua până la 4,25%, 4,50% și respectiv 3,75% din data de 12 iunie 2024”, a precizat BCE printr-un comunicat.

Consiliul Guvernatorilor este hotărât să se asigure că inflația revine la ținta pe termen mediu de 2%. Pentru a realiza acest lucru, politica monetară va oferi condiții de finanțare restrictive, atât timp cât va fi necesar.