Trump: Firmele franceze care au contracte cu guvernul SUA trebuie să renunțe la programele de diversitate

Administrația Trump a cerut unor companii franceze care au contracte cu guvernul Statelor Unite să respecte un ordin executiv care interzice programele de diversitate, echitate și incluziune (DEI), evidențiind astfel extinderea dincolo de granițele SUA a politicilor americane și impactul asupra practicilor corporative europene.
Companiilor franceze li s-a cerut să ateste respectarea acestui ordin într-un chestionar separat, intitulat „Certificare privind conformitatea cu legea federală anti-discriminare aplicabilă”, potrivit Reuters.
Această măsură, care survine într-un context de tensiuni economice și politice crescânde între Statele Unite și Europa, ridică semne de întrebare privind schimbările practice pe care companiile vizate ar putea fi nevoite să le implementeze, având în vedere diferențele majore de abordare între SUA și Franța.
În timp ce companiile americane au adoptat politici DEI, inclusiv monitorizarea datelor privind rasa și etnia și stabilirea de ținte de diversitate, Franța adoptă o altă abordare, cu legi care restricționează colectarea de astfel de date, iar eforturile corporative se concentrează mai degrabă pe egalitatea de gen și pe criterii socio-economice.
Publicația franceză Les Echos, care a relatat prima despre acest demers vineri seară, a precizat că scrisorile au fost trimise firmelor de ambasada SUA din Paris.
„Vă informăm că Ordinul Executiv 14173, Încetarea discriminării ilegale și restaurarea oportunităților bazate pe merit, semnat de președintele Trump, se aplică tuturor furnizorilor și prestatorilor de servicii ai guvernului SUA, indiferent de naționalitate sau de țara în care operează”, se arată în scrisoare, potrivit unei copii publicate de cotidianul Le Figaro.
„V-am fi recunoscători dacă ați putea completa și semna documentul în limba engleză în termen de cinci zile și să ni-l trimiteți prin e-mail. Dacă nu sunteți de acord să semnați acest document, vă rugăm să ne transmiteți motivele detaliate, pe care le vom trimite departamentului nostru juridic”, mai adaugă scrisoarea, referitor la chestionarul consultat de Reuters.
Nu există indicii că firmele care au primit scrisoarea ar fi fost selectate pe baza prezenței lor în SUA. De asemenea, nu este clar, deocamdată, dacă scrisori similare și chestionare au fost trimise și companiilor din alte țări europene.