BCE produce o anomalie istorică și e setată să scadă dobânda în timp ce Fed își menține poziția restrictivă. Care ar fi urmările

Redacția Digi Economic Data publicării:
bce credite banci
sursa: shutterstock.com/

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să reducă joi rata dobânzii, fiind prima scădere din 2019 încoace, în ciuda unei urcări neașteptate a inflației, la 2,6% în mai. În același timp, Rezerva Federală (Fed) pare să rămână la actuala rată (5.25%-5.5%) din cauza ratei inflaţiei, care depăşeşte 3%. 

În timp ce în SUA există incertitudini semnificative privind evoluţia pe termen scurt a politicii monetare, zona euro a stabilit data primei reduceri a ratei dobânzii, şi anume joi, 6 iunie.

Reducerea, prima din 2019 încoace, va fi moderată, de doar 25 de puncte de bază, însă momentul ales este considerat oportun din două motive principale. Primul - creşterea economică la nivel european a atins cel mai scăzut nivel în primul trimestru al anului, iar acum începe să se redreseze treptat, în special în sectorul producţiei. Relaxarea condiţiilor de creditare pentru întreprinderi, rezultată în urma reducerii dobânzilor, ar fi o măsură binevenită, deoarece ar stimula investiţiile şi activitatea economică în general, arată o analiză iBanFirst, citată de Agerpres.

Al doilea motiv este că teama de o spirală salariu-preţ nu mai este la fel de relevantă în contextul actual. Un exemplu concret este reprezentat de recentele negocieri salariale din Germania, unde sindicatele din sectorul comerţului cu amănuntul au obţinut o creştere salarială de 14%. Deşi această creştere pare semnificativă la prima vedere, în realitate, ea va fi repartizată pe o perioadă de 36 de luni. Astfel, această majorare salarială reprezintă mai degrabă o ajustare pentru a compensa inflaţia acumulată în ultimii doi ani.

BCE se aşteaptă ca aceste creşteri salariale negociate recent în diverse ţări din zona euro să fie absorbite de marjele de profit ale companiilor. Aceasta ar trebui să contribuie la normalizarea inflaţiei interne, evitând astfel presiuni suplimentare asupra preţurilor.

Ce urmează? Aici lucrurile devin mai complicate, spune analiza. Guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a pledat recent pentru două reduceri consecutive ale ratei dobânzii în lunile iunie şi iulie. Totuşi, nu toţi membrii Consiliului guvernatorilor sunt de acord. Mulţi preferă să nu se angajeze la un calendar fix, reamintind că BCE este "dependentă de date".

Philip Lane, economistul șef al BCE, spune că obiectivul pentru acest an este de a relaxa politica monetară, menţinând-o totuşi oarecum restrictivă pentru a evita creşteri neaşteptate ale inflaţiei. Acest obiectiv se traduce prin trei sau patru reduceri ale ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază fiecare. Pentru anul viitor, ţinta este de a aduce politica monetară pe teritoriu neutru, ceea ce implică alte trei sau patru reduceri similare ale ratelor.

Reducerea ratei de către BCE înaintea Fed este o anomalie istorică

BCE este istoric influenţată de deciziile Fed, mai arată analiza citată. Reducerea ratei de către BCE înaintea Fed reprezintă o anomalie istorică ce poate avea consecinţe negative asupra cursului de schimb al euro. Robert Holzmann, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, a subliniat recent acest aspect. Holzmann susţine reducerea ratei la 6 iunie, dar avertizează că o eventuală depreciere a euro, cauzată de decuplajul politicilor monetare dintre SUA şi zona euro, ar putea complica sarcina BCE prin exacerbarea inflaţiei importate.