Alegerile prezidențiale din SUA, un test crucial pentru piețele financiare globale. Ce impact va avea rezultatul asupra Europei

G.C. Data publicării:
alegeri sua
sursa: shutterstock.com/

Alegerile prezidențiale din Statele Unite, considerate cele mai importante pentru piețele financiare, se apropie cu pași repezi. Cu vicepreședintele democrat Kamala Harris și republicanul Donald Trump în competiție strânsă pentru Casa Albă, impactul ar putea fi major pentru Europa.

Pentru piețele europene de acțiuni, o victorie a lui Trump ar putea aduce probleme pentru sectoarele orientate spre export, în special pentru producătorii germani de automobile, cum ar fi BMW, dar și pentru companii din industria produselor de lux, precum LVMH, pe fondul îngrijorărilor legate de reapariția tensiunilor comerciale. Trump a propus tarife de 10-20% pentru aproape toate importurile, pentru a stimula producția internă a SUA, scrie Reuters.

Pe de altă parte, o victorie a lui Harris ar putea fi un rezultat relativ mai favorabil pentru piața de capital, oferind un impuls energiei regenerabile. Totuși, planurile lui Harris de a majora impozitele pe câştigurile de capital pe termen lung, de la 21% la 28%, ar putea reduce marjele de profit pentru companiile americane și pentru cele europene. O eventuală reducere sub Trump ar fi binevenită pe ambele maluri ale Atlanticului.

Alegerile ar putea avea implicații și pentru războiul din Ucraina. Trump și unii republicani din Congres pun sub semnul întrebării finanțarea SUA pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei, în timp ce democrații au pledat pentru consolidarea sprijinului.

Fluctuații valutare

Moneda euro ar putea fi afectată negativ în cazul în care Trump ar crește tarifele. „O victorie a lui Trump ar duce euro/dolar la 1,05, în timp ce o victorie a lui Harris ar împinge rata peste 1,15”, a spus Mark Dowding, CIO la BlueBay Asset Management. Riscurile geopolitice, în special în Orientul Mijlociu, care ar putea declanșa o creștere a prețului petrolului și afecta creșterea economică, fac de asemenea euro vulnerabil.

ING a adăugat că o victorie a lui Trump ar putea afecta dolarii australian și neozeelandez – valutele economiilor dependente de comerțul cu China, o țintă majoră a tarifelor. Monedele suedeză și norvegiană sunt de asemenea vulnerabile la dinamica comercială globală, în timp ce dolarul canadian ar putea suferi dacă o victorie a lui Harris ar fi percepută negativ pentru economia americană.

Atitudinea față de China

Unul dintre cele mai mari pariuri în piețele globale în acest moment este dacă să pariezi sau nu pe China. Investitorii se așteaptă ca Harris să urmărească tarife țintite, în timp ce Trump ar adopta politici mai agresive. „Dacă Trump câștigă, retorica (politică) față de companiile chineze ar fi teribilă”, a spus Christophe Foliot, manager la Edmond de Rothschild. Aceasta ar intensifica tendința multinaționalelor de a elimina componentele fabricate în China din lanțurile lor de aprovizionare.

China ar putea suferi și din cauza restricțiilor asupra accesului companiilor chineze la tehnologii noi, ceea ce ar limita productivitatea, a spus Oxford Economics. Și grupul de consultanță Eurasia a spus că o victorie a lui Trump ar presa UE să se decupleze de China.