800.000 de români trebuie să depună Declarația Unică. Cine sunt? ANAF răspunde în doi peri pentru o lege neclară dată abia în ianuarie

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
anaf
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Declarația 212, cunoscută ca Declarația Unică, are un format nou în 2024. Ar trebui depusă, după estimările ANAF, de 800.000 de români. Modelul formularului a fost aprobat printr-un Ordin ANAF de anul acesta, dat în 10 ianuarie, care nu este scris în clar. Însă ANAF spune că "toată lumea știe" și că dacă cineva nu înțelege, să sune la call-center, al cărui număr îl găsiți în articol. Termenul de depunere curge deja, până la 27 mai.

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în 2023 au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Potrivit estimărilor ANAF, în această situație s-ar afla aproximativ 800.000 de cetățeni. Formularul aferent acestui an s-a aprobat abia luna trecută printr-un Ordin ANAF

Cine depune? ANAF repetă oficial ghidul neclar

Am încercat să deslușim care sunt clar categoriile obligate să depună Declarația Unică, având în vedere numărul mare de oameni care vor trece prin acest proces, însă ANAF ne-a răspuns oficial cu copy/paste din ordinul citat mai sus. Menționăm că am revenit la autoritate pentru un răspuns mai clar, având în vedere că posibil să se creeze confuzie, mai ales că e posibil ca nu toți oamenii obligați să depună declarația să aibă acces la un specialist fiscal. Ni s-a răspuns din instituție că "toată lumea știe".

Acesta este răspunsul integral primit de la ANAF, la întrebarea, care sunt, în clar, categoriile de contribuabili care trebuie să depună Declarația Unică:

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Formular 212 se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se depune şi de către următoarele categorii de contribuabili:

a) profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul civil, [adică profesiile liberale - n.r] şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările şi completările ulterioare. [adică doar artiștii care au primit ajutor de la stat - n.r.]

b) persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate;

c) persoanele fizice prevăzute la art. LXI alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023:

c1) care în cursul anului 2023 au realizat venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură pentru care la determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după caz, la depunerea declaraţiei prevăzute la art. 120 din Codul fiscal au utilizat un alt nivel al salariului minim garantat în plată decât cel de 3.000 lei prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată;

c2) care au realizat în cursul anului 2023 venituri din drepturi de proprietate intelectuală, în baza contractelor de activitate sportivă, din arendă, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlului II sau III din Codul fiscal, pentru care impozitul se reţine la sursă de plătitorii de venituri, în situaţia în care, la verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale, precum şi la determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după caz, plătitorul a utilizat un alt nivel al salariului minim brut pe ţară decât cel de 3.000 lei prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Declaratia unica, sau Formularul 212 se depune electronic în Spatiul Privat Virtual (SPV), accesand sectiunea Depunere Declarație Unică. Se poate depune și pe hârtie direct la ghișeul ANAF din regiune sau prin poștă, cu confirmare de primire.

ANAF nu merge ca în 2024

Poate fi depusă și fără înregistrare SPV, de la acest link. Dar 
Atenție! PDF nu merge dacă nu e descărcat pe calculator și deschis numai cu Acrobat Reader, pentru că, spune ANAF, este PDF inteligent.

Dacă nu sunt parcurși acești pași, o să vedeți această imagine:



Dacă nu sunteți siguri că trebuie să completați sau nu Declarația Unică trebuie să sunați la  Contact-center ANAF,  la numărul de telefon 0314039160.

ANAF a încercat să facă și un clip despre folosirea Declarației Unice:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media