Turcia este cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa

Alexandru Gologan Data publicării:
termocentrala turcia
sursa: shutterstock.com/

Turcia a depășit giganți în industria energetică a cărbunelui, precum Germania și Polonia. După primele nouă luni din 2024, turcii se mențin pe prima poziție în Europa la capitolul producție de electricitate.

În timp ce sistemele de energie din Europa de Nord reduc şi mai mult utilizarea cărbunelui în producţia de energie electrică, poziţia de vârf a Turciei în Europa pare că se extinde, iar sudul Europei ar putea deveni un hub major pentru utilizarea cărbunelui în regiune.

În perioada ianuarie - septembrie 2024, producţia Turciei de electricitate pe bază de cărbune a ajuns la nivelul record de 88 TWh (terrawatt-oră), cu peste 28% faţă de nivelul generat în Germania, 69 TWh, şi 36% peste nivelul generat în Polonia, 65 TWh, următorii mari utilizatori de cărbune din Europa.

În același interval de timp, cererea de electricitate în Turcia a crescut cu 5%, comparativ cu un avans de doar 2,4% în Europa, 3% în Polonia şi 0,4% în Germania raportat la perioada similară a anului trecut, informează Reuters.

Emisiile Turciei provocate de centrale energetice pe cărbune au atins noi niveluri record până acum în 2024, ajungând la 88,4 milioane de tone de dioxid de carbon şi cu 1,5 milioane de tone mai mult decât în primele nouă luni din 2023. Continuarea arderii cărbunelui în timpul iernii, când e vârful cererii de căldură în Turcia, ar putea face ca ponderea emisiilor acestei ţări să depăşească pentru prima dată 20% în Europa, pe fondul reducerii utilizării în alte regiuni.

Prin comparație, emisiile produse de termocentralele din Germania s-au situat la 71,5 milioane de tone CO2, şi la 67 milioane de tone în Polonia, în ambele cazuri fiind cel mai scăzut nivel pentru perioada ianuarie - septembrie.

În primele nouă luni din 2024, aproximativ 35% din electricitatea generată în Turcia a fost pe bază de cărbune, care este cea mai importantă sursă unică de combustibil a ţării. Această pondere este în scădere de la 37% în 2023, pe fondul producţiei mai ridicate din acest an a energiei hidro şi a celei provenite de la centralele solare.