Transelectrica își face fotovoltaice, instalații de stocare de curent și santinele pentru atacurile cibernetice

Ionuț Tudorică Data publicării:
Transelectrica
Sursa: https://www.profimediaimages.ro/

Transelectrica, societatea care transportă curentul de înaltă tensiune prin Sistemul Energetic Național (SEN), a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 56 de milioane de euro, prin componenta REPowerEU, pentru instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei Smart SA şi pentru optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date.

Potrivit unui comunicat al companiei, obiectivul investiţiei finanţate prin REPowerEU este de a creşte flexibilitatea şi de a soluţiona blocajele din reţeaua de electricitate pentru accelerarea integrării capacităţilor suplimentare de energie regenerabilă şi pentru creşterea gradului de rezilienţă a reţelei. În acelaşi timp, vrea să-și crească securitatea cibernetică, printr-o mai bună capacitate de reacţie la atacuri.

Primul proiect  vizează instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) şi instalaţii de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne, alocarea este de 29,5 milioane de euro. Acesta constă în montarea în 29 de staţii electrice de transformare din totalul de 81 de staţii din reţeaua electrică de transport a unor instalaţii de producere a energiei electrice prin centrale fotovoltaice. Investiţia este una off-grid în cadrul căreia centralele electrice fotovoltaice şi bateriile de stocare vor fi utilizate numai pentru a alimenta cu energie electrică o parte din serviciile interne ale staţiilor.

Prin implementarea acestor sisteme de panouri solare off-grid colocalizate cu stocare de energie electrică se vizează realizarea unei reduceri de cel puţin 50% a consumului propriu de energie electrică al Transelectrica în 29 de staţii, comparativ cu anul 2022. Termenul de finalizare este până la 30 iunie 2026.

Pentru retehnologizarea Smart SA alocarea este de 18,2 milioane de euro. Aceasta urmăreşte dotarea filialei cu echipamente şi utilaje de ultimă generaţie cu tehnologie curată, pentru asigurarea unor servicii de mentenanţă la cele mai înalte standarde, pretabile pentru un operator de transport şi sistem, precum şi digitalizarea serviciilor de mentenanţă oferite infrastructurii energetice naţionale, prin implementarea şi dezvoltarea de soluţii software.

"Noile echipamente vor permite utilizarea de către Smart SA a tehnologiei LST (Lucru Sub Tensiune), care presupune efectuarea intervenţiilor pe liniile şi în staţiile RET fără deconectarea acestora de sub tensiune, fapt care asigură continuitatea în alimentare cu energie electrică a consumatorilor. Toate echipamentele vor fi utilizate doar pentru asigurarea mentenanţei RET de către Smart SA, precum şi în cadrul procesului de conectare la Sistemul Electroenergetic Naţional a producătorilor din surse regenerabile", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, această sub-investiţie va avea efecte pozitive asupra calităţii serviciilor de mentenanţă prestate de Smart SA pentru reţeaua naţională de transport al energiei electrice, prin reducerea cu 50% a numărului mediu de ore de intervenţie şi a numărului de intervenţii. Aceasta trebuie finalizată până la 31 decembrie 2024.

8,4 milioane de euro vor fi folosiți pentru creşterea rezilienţei cibernetice a reţelei electrice de transport al energiei electrice şi a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), prin modernizarea reţelei de comunicaţii (echipamente şi software) şi crearea unui centru de date. Echipamentele care urmează să fie achiziţionate în cadrul proiectului vor avea ca rezultat creşterea nivelului de disponibilitate tehnică a infrastructurii de fibră optică până la 99,5%, contribuind în mod direct la asigurarea stabilităţii şi siguranţei în funcţionare a SEN. Punerea în aplicare a acestei sub-investiţii se va finaliza până la 31 martie 2026.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA realizează activitatea de transport al energiei electrice prin Reţeaua Electrică de Transport a României - reţea de interes naţional şi strategic - alcătuită din 81 de staţii electrice de transformare şi 8931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV şi 400 kV.

Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport - Smart SA este filială a CNTEE Transelectrica SA, înfiinţată în anul 2001, prin HG nr.710/19.07.2001, ca urmare a reorganizării unor activităţi din cadrul Transelectrica. Filiala are ca activitate principală mentenanţa Reţelei Electrice de Transport, astfel încât instalaţiile din RET să funcţioneze în condiţii sigure la nivelul de performanţă cerut prin licenţă, remedierea incidentelor la instalaţii electrice.

Societatea pentru Servicii de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei în Reţele Electrice De Transport Teletrans SA este filiala Transelectrica responsabilă cu furnizarea de servicii de comunicaţii şi IT pentru administrarea şi securizarea Reţelei Electrice de Transport din România, înfiinţată în anul 2002. Teletrans administrează reţeaua principală de fibră optică a Transelectrica, având o lungime de aproximativ 5000 de kilometri, care acoperă întreg teritoriul ţării. Reţeaua de fibră optică administrată de Teletrans asigură puncte de acces în 110 localităţi, precum şi legături transfrontaliere cu Ungaria, Bulgaria şi Serbia.