Supraproducția de electricitate din surse regenerabile doboară prețurile. Impactul asupra facturii finale este puternic
Energia fotovoltaică și eoliană realizată la nivel planetar atinge niveluri record, astfel că electricitatea produsă ajunge să fie vândută pe piață la preţuri negative, o tendinţă paradoxală care ameninţă un sector în plină dezvoltare.
La finele lunii iunie, Franţa a înregistrat 235 de ore de producţie de electricitate la preţuri negative, adică 5% din totalul orelor de producţie, depăşind deja recordul din 2023 (147 de ore), potrivit Agerpres. În sudul Australiei, ponderea a ajuns la 20% încă din 2023, a dezvăluit Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).
La baza acestui fenomen stă o producţie abundentă de energie regenerabilă care duce la prăbuşirea preţurilor când cererea este scăzută. Rezultatul, pe piaţa 'spot', unde 20% din electricitatea de pe piaţă se tranzacţionează de pe o zi pe alta, preţurile au scăzut cu până la 87 de euro/MWh în 2024. În Elveţia, preţurile s-au micșorat cu până la 400 de euro/MWh în data de 14 iulie. Aceste preţuri se înregistrează în general vara, la amiază, când producţia de energie fotovoltaică atinge nivelul maxim.
De trei ani această tendinţă se accelerează, ca urmare a unei scăderi neaşteptate a cererii în Europa, după pandemia de Covid şi războiul din Ucraina.
Preţurile negative au impact asupra facturii finale, însă acesta este decalat în timp şi poate trece neobservat în perioade de creşteri sau scăderi. Industriile mari consumatoare de energie pot beneficia dacă reuşesc să îşi mute consumul în momentele cele mai avantajoase.
„Un preţ negativ este un semnal de alarmă că există mult prea multă producţie în reţeaua electrică şi că trebuie să înceteze producţia. Sistemul energetic are nevoie să fie în echilibru în orice moment, electricitatea fiind mai dificil de stocat decât alte forme de energie precum gazele şi petrolul”, explică Nicolas Goldberg, expert în sisteme energetice
În prezent, numeroase companii care operează capacităţi regenerabile opresc echipamentele când se anunţă un preţ negativ, fiind nevoie de un minut pentru a opri un parc fotovoltaic şi două până la trei minute pentru o turbină eoliană. Însă nu toţi producătorii fac acest lucru.
„Recurenţa preţurilor negative trimite un semnal urgent şi arată că avem nevoie de mai multă flexibilitate cu privire la ofertă şi cerere", apreciază IEA.
Unii producători sunt remuneraţi la un preţ fix în cazul unei opriri sau compensaţi de stat dacă preţul lor garantat nu este atins. În ceea ce priveşte centralele care funcţionează cu combustibili fosili sau cele nucleare, ele pot să varieze producţia însă există şi aici unele limite, legate de constrângeri tehnice sau costul repornirii.