Supraoferta de motorină invadează Europa. Produsul rafinat vine din Orientul Mijlociu

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
petrolier rafinarie
sursa: gettyimages.com/

Cantităţi mari de motorină ajung în Europa din Orientul Mijlociu pe măsură ce petrolierele, care în mod normal transportă ţiţei, descarcă produsele rafinate în porturile „Bătrânului Continent”. Explicația pentru acest fenomen nu are legătură cu cererea pentru acest tip de produs.

Datele arată că în luna august importurile de motorină au urcat la cel mai înalt nivel de după ianuarie 2023, potrivit Bloomberg. Acest flux de produse rafinate este neobișnuit pentru Europa, însă fenomenul se explică în contextul divagării traficului maritim din Marea Roşie, amenințat în permanență de atacurile rebelilor Houthi.

Câștigurile din această afacere variază. În cazul transportatorilor mici, cursele dese le-au adus profituri consistente în timp ce pentru marii transportatori, câştigurile au fost în scădere. Din cauza faptului că majoritatea ocolesc Africa pentru a ajunge în Europa, proprietarii petrolierelor sunt acoperiți de stimulentele naționale acordate de statele aflate la destinație.

„Transportul de motorină din Est în Vest s-a scumpit foarte mult, după atacurile din Marea Roşie. Pe fondul înrăutăţirii condiţiilor economice, unii transportatori au devenit creativi şi au început să îşi cureţe petrolierele de țiței pentru a le umple cu motorină. Astfel compensează scăderea profiturilor", susțin analiștii.

Distanţa pe care navele călătoresc, împreună cu cantitatea de marfă pe care o transportă, este un factor important care influenţează cererea. Însă, în situația actuală, supraoferta de motorină a fost influențată de problemele geopolitice care nu permit tranzitarea în siguranță spre Canalul Suez și oportunismul anumitor firme, care au speculat scumpirea carburantului.