Securitatea energetică a Europei depinde de Ucraina. Oficialii UE vor să stocheze gaze naturale într-o țară aflată în plin război

Alexandru Gologan Data publicării:
stocare gaze naturale ucraina
sursa: shutterstock.com/

Vremea blândă și cererea lentă au atenuat nevoia de combustibil fosil pentru iarnă. Europa a încheiat sezonul rece cu rezerve istorice de gaz. Oficialii UE discută posibilitatea de a stoca mai mult gaz în Ucraina, deși o astfel de mișcare implică riscuri uriașe în contextul actual de securitate.

Iarna excepțional de blândă a facilitat menținerea rezervelor de gaze naturale la un nivel nemaivăzut. Capacitatea de stocare a continentului european în luna martie se situează la peste 62%, un record pentru această perioadă a anului, conform datelor publicate de Bloomberg.

„Pentru a evita prăbușirea prețurilor, din cauza excendentului din piață, Europa trebuie să găsească noi centre de depozitare. Soluția ar fi stocarea în Ucraina sau depozitarea flotantă, pe vase special amenajate în acest sens. O astfel de măsură va menține balanța prețurilor în echilibru. Practic, țările își vor putea reface stocurile în vară la preț redus, iar securitatea energetică va fi întărită de noile depozite din Ucraina sau de pe nave”, susțin analiștii din domeniu.

Depozitarea flotantă este folosită pentru a păstra gazul natural lichefiat pe nave pentru mai mult timp înainte de a fi descărcat. Prin această metodă, firmele anticipează când vor putea vinde la prețuri mai mari resursele. Totodată, această practică este folosită și atunci când unitățile de stocare terestre sunt pline.

Autoritățile din Uniunea Europeană urmează să discute dacă va fi necesar să adopte stocarea suplimentară de gaze în Ucraina sau pe ambarcațiuni. Dacă în al doilea caz oficialii nu își pun probleme, pentru primul, situația războiului face imposibilă garantarea de către autoritățile ucrainene a securității depozitelor.

Ucraina oferă o treime din capacitatea sa de stocare a gazelor comercianților din străinătate

Ucraina are o capacitate de stocare mai mare decât orice altă țară de pe continent. Autoritățile de la Kiev oferă companiilor occidentale până la 10 miliarde de metri cubi din capacitatea sa de stocare a gazelor naturale. 

Volumul alocat companiilor străine cuprinde aproximativ o treime din capacitatea totală a națiunii aflate în plin război cu Rusia. Deși nesiguranța guvernează această regiune, rămâne de văzut dacă europenii vor da curs ofertei ucrainene. Nume sonore din industrie, precum Shell și DXT Commodities, și-au depozitat deja o parte din capacitate în Ucraina.