România a rămas din 2020 fără Strategie Energetică Națională

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
Sistemul energetic national
sursa: profimediaimages.ro/

Declarații optimiste ale ministrului Energiei, Sebastian Burduja, cum că înmagazinarea în depozitele de gaze de 100,6%, plus producția zilnică ne vor ajuta să trecem cu bine iarna par liniștitoare, dar România nu are încă aprobată o Strategie Energetică Națională (SEN).

Aceasta este prima constatare a raportului de audit realizat de Cutea de Conturi la Ministerul Energiei și la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM).

SEN ar trebui să definească obiectivele sectorului gazelor naturale pe termen mediu şi lung, modalităţile de realizare, pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a economiei naţionale. În lipsa acestuia, rămân, deocamdată constatările Curții de Conturi, care nu sunt în măsură să ne liniștească.

Potrivit auditorilor, Ministerul Energiei nu a monitorizat îndeplinirea obiectivelor stabilite prin vechiul document strategic (SEN 2007-2020), care și-a încetat valabilitatea în urmă cu aproape trei ani. Totodată, obiectivele strategice în sectorul gazelor nu au fost revizuite și actualizate potrivit contextului național și internațional.

Producția internă de gaze naturale a scăzut cu 16,81%, în intervalul 2017-2021, iar cantitatea importată a crescut de peste trei ori în perioada auditată. Din cauza importului, în intervalul 2017-2021 s-a înregistrat un deficit al soldului balanței comerciale de peste două miliarde de euro (import de peste 2,3 miliarde euro - export de numai 279,5 milioane euro).

Erau prevăzute investiții de peste 1,5 miliarde euro în sectorul gazelor naturale, dar nu s-au realizat nici măcar la jumătate în domeniul prospecțiunilor geologice și doar la 70% la foraje de explorare, iar capacitatea de înmagazinare a fost majorată cu doar 8,6%, față de 54,3% cât era stabilit.

Investițiile în realizarea rețelelor de distribuție gaze naturale nu au fost finalizate, iar unele proiecte nu au fost încheiate nici după câțiva ani de la termenul limită (Oradea, Drobeta Turnu Severin, Sighetu Marmației, Salonta, Sarasău, Scobiți, Poiana Lacului și Muntenii de Jos).

Curtea de Conturi a formulat o seri de recomandări pentru Ministerul Energiei și ANRM, pentru remedierea situației, dar este îngrijorător că România nu are în acest moment o Strategie Energetică Națională.